Банкеръ Daily

Мая Манолова за ректора на Софийския университет:

Необяснимо е защо уважаван професор ще води битката на Борисов

Проф. Герджиков безспорно е уважаван професор. Аз обаче не знам защо такъв уважаван професор ще води битката на Борисов. За мен това е необяснимо. Студентите му бяха на площадите и искаха едно – оставката на Борисов. Да приемаш подкрепата на Борисов, когато моделът все още не е разграден и хората искат промяна, за мен наистина е необяснимо. Това каза пред БТВ лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова   по повод кандидатурата за президент на издигнатия от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. 

Тя потвърди, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" категорично подкрепя кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. "Това беше единствената институция, която подкрепи протестите. Протестиращите разпознават Румен Радев с неговото мото "Мутри, вън!". Ние сме свързани с институцията – тя беше единствената, която застана на страната на народа. Подкрепяме тяхното смело и отговорно поведение", заяви Манолова.

Тя коментира и кризата в енергетиката. По думите ѝ притеснението на хората за "Мариците" е огромно. "Трябва политиците и хората, които вземат решения, да бъдат докрай искрени с хората. В Плана за възстановяване трябва да бъде записан срокът, с който се гарантира животът на въглищните централи. Правителството на Бойко Борисов се е ангажирало със срок 2035 г. - срок, който хората не приемат. Ние ще настояваме този срок да стане 2040 г., както и на всеки работещ да се гарантира, че няма да работи при по-лоши условия и по-ниско заплащане. Важно е и какви ще бъдат заместващите мощности. Опция е да бъдат изградени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене". Ако бяхме построили втора атомна централа, този проблем нямаше да стои пред българската общественост", подчерта лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

Според нея проблемът със сметките за ток е огромен и трябва да има незабавна реакция на българското правителство. "Очаква се и непосилно повишение на цената на парното. Как ще оцелеят българските фирми и домакинства? Решението е едно – помощ от държавата. Към септември, по данни на НАП, в хазната са надсъбрани 2 млрд. приходи. Може да бъде поето компенсирането на бизнеса по 120 лева на мегаватчас от 1 октомври и 1 април, което ще струва между 150 и 180 млн. лева. Настояваме държавата да поеме цялото повишение на цените на природния газ, тока и парното. България е длъжна да го направи. Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква извънредни мерки", каза още Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във