Банкеръ Daily

Цветан Цветанов

Необходими са още пари за борба с трафика на хора

По време на Австрийското и Румънското председателство темата за Западните Балкани ще остане актуална. Така ще осигурим нужната свързаност на страните от региона и ще гарантираме сигурността на Балканите и Европа. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Цветан Цветанов по време на кръглата маса „Постигнатото в областта на вътрешните работи по време на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз“. В рамките на събитието, което се проведе в Народното събрание, бе направен обзор на акцентите от работата на Министерство на вътрешните работи по време на Председателството, включително постигнатото по законодателните досиета на европейско ниво, политиките на миграция и убежище, граничния контрол, борбата с трафика на хора, международното полицейско сътрудничество и други.

По време на своето изказване Цветан Цветанов информира, че по време на Българското председателство са били дискутирани и съответно затворени изключително важни досиета в областта на сигурността. „ Европа е много по-различна след 2015 г. Вследствие на мигрантския поток цялата работа на сектор „Сигурност“ оттогава значително се промени. Неслучайно в проектобюджета на ЕС за 2021- 2027 г. са предвидените повече средства за миграция и вътрешен ред“, отбеляза Цветанов.

Цветанов засегна и темата за нелегалната миграция, като посочи, че тя е тясно свързана и с трафика на хора. По думите му в държавния бюджет трябва да се заделят повече средства за Националната комисия за борба с трафика на хора, като подчерта нуждата от създаването и на нейни регионални звена.

„България беше в много неблагоприятна ситуация след като в един от последните доклади на Държавния департамент на САЩ бяхме поставени във втора група под постоянно наблюдение. Ние обаче предприехме нужните действия, изработихме съответните нормативни разпоредби и резултатите не закъсняха – бяхме извадени от втора група“, сподели Цветанов и допълни, че въпреки този успех работата на държавата няма да приключи дотук.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във