Банкеръ Daily

Общество и политика

Необходима е радикална промяна в организирането и провеждането на изборния процес

„Необходима е радикална промяна в начина, по който ние виждаме организирането и провеждането на изборния процес“. Това каза пред БНР Ваня Нушева – програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, която днес ще представи резултатите от изследване „Почтеност в изборния процес и доверие на младите хора в политиката“. Организацията ще направи своите изводи от местните избори и своите препоръки за гарантиране на почтеността и демократичните стандарти в изборния процес.

Нушева подчерта, че местните избори са най-сложни за организиране и именно при тях се наблюдават редица проблеми – свързани както с организацията, така и с интензивно оказване на натиск върху избирателите да гласуват в съответствие с волята на местни лидери или работодатели. В тази връзка Асоциация „Прозрачност без граници“ е формирала пакет от препоръки, който ще представи на институциите.

„Отново настояваме за това да бъде погледнато сериозно на предложението за създаване на избирателен регистър, регионални преброителни центрове, повишаване качеството на работа на секционните избирателни комисии“ , каза Ваня Нушева. Тя посочи, че по отношение на изборния процес асоциацията е видяла редица дефицити в работата на избирателните комисии. Най-емблематичният проблем, който дава етикета на местните избори, е делът на недействителните бюлетини – за цялата страна е 15%, а за различни общини варира между 20 и 30%. "Това трябва да ни покаже, че имаме множество натрупани дефицити в работата на изборната администрация, но и наред с това имаме и високо недоверие към политическите партии, към общинските съвети“, подчерта тя.

По думите ѝ изследването отново показва недоверие и разочарование. От резултатите става ясно, че младите хора имат чувствителност към политиката и към проблемите в изборния процес. Младите хора смятат, че няма значение за кого ще гласуват. Те са разочаровани от това, че корупцията и купуването на гласове остават ненаказани, добави Нушева. Според нея са необходими съвместни усилия на институциите и политическите партии. 

По темата за партийните субсидии Ваня Нушева смята, че е необходим сериозен разговор за системата за партийно финансиране, която включва не само държавната субсидия, но и даренията, достъпа до медиите и отчитането. "Не можем да си позволим решения ад хок, вземани в последния момент без сериозна дискусия", категорична е тя. Нушева допълни, че трябва да престанем да спекулираме с това, че 2,5 млн. души били подкрепили на референдум субсидията да е 1 лев за реален глас, защото останалите над 4 млн., т. нар. мълчаливо мнозинство, не е подкрепило това предложение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във