Банкеръ Daily

Драгомир Стойнев:

Необходима е по-голяма координация между държавите-членки на ЕС за изход от пандемията

S 250 64ecffa0 718d 43ca ae92 35c3fb03bad5

Необходима е по-голяма координация между държавите-членки на Европейския съюз за намиране на общи решения и изход от пандемията COVID-19. Това заяви председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) Драгомир Стойнев по време на видеоконференцията на Комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС (КОСАК). Поради продължаващата усложнена от COVID-19 международна обстановка форумът във видеоконферентен формат замени обичайния пленарен КОСАК. В продължение по темата Стойнев изрази своята загриженост, че чрез блокирането на Многогодишната финансова рамка държавите-членки ще бъдат лишени от необходимия им финансов ресурс за изпълнението на конкретни мерки за справяне с кризата. "От такъв акт на блокиране на средствата с политически подбуди най-много страдат гражданите на ЕС", допълни той.

В най-важното събитие, бележещо края на парламентарното измерение на Германското председателство на Съвета на ЕС, участие взеха канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел, която представи пред парламентаристите отчета на Германското председателство, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лаейн, която във втория ден от КОСАК бе панелист по темата за бъдещето на Съюза. В изказването ѝ сред поредицата от важни теми се открои тази за възстановяването от кризата, породена от COVID-19, като председателят на ЕК още веднъж изтъкна централната роля на националните парламенти в процесите по изготвяне и приемане на Националните планове за възстановяване. Сред другите говорители на Видеоконференцията бяха директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията д-р Андреа Аммон, както и секретарят на федералното министерство на здравеопазването д-р Томас Гебхарт.

Интересен и иновативен момент от видеоконференцията бе включването в дневния ѝ ред на извънредно добавена тема, която обхвана възобновяването на трансатлантическите отношения. Драгомир Стойнев приветства победата на Джо Байдън и подчерта, че очакванията към администрацията на новоизбрания президент на САЩ са големи и са в посока противодействието на COVID-19 и икономическо възстановяване, които на свой ред биха разкрили възможности за по-силно икономическо сътрудничество между ЕС и САЩ. В допълнение председателят на КЕВКЕФ изтъкна, че завръщането на САЩ в глобалните договори, каквито са Парижкото споразумение, подновяването на ангажиментите към Световната здравна организация, както и Планът за действие по Иранската ядрена програма, биха намалили натрупаното през последните години междуинституционално напрежение.

Заключителна за видеоконференцията бе темата за ролята на Европа в света и отговорното ѝ партньорство с Африка. В нейните рамки Стойнев наблегна на нуждата от изграждане на партньорство със съседния на Европа континент. Трябва да концентрираме усилията си върху партньорство, което гарантира устойчив модел на растеж, подобрена бизнес среда и инвестиционен климат. От съществено значение е да разрешаваме конфликти, да изкореняваме бедността, да намалим неравенствата и да гарантираме свободна и справедлива търговия, заяви председателят на КЕВКЕФ. Като добър пример в тази посока той даде съвместната инициатива на Европейската инвестиционна банка и Африканската банка за развитие – Boost Africa. В заключение Стойнев наблегна на общите усилия, които трябва да положат двата съюза, за да подсигурят развитието на партньорството си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във