Банкеръ Daily

Общество и политика

Нено Димов видя високия данък за стари коли като инвестиция в здраве

Министърът на околната среда и водите Нено Димов посочи старите коли като един от двата основни замърсители на въздуха. Явно затова той оправдава покачването на пътния данък за най-старите возила и твърди, че основната идея за налога тръгвала от бизнеса.

"Тук говорим и за здраве и инвестиции за здраве. Не на последно място ще кажа, че вече сме в навечерието от съдебната процедура, която има за чистотата на атмосферния въздух", коментира Димов.

Екоминистърът изреди "комплексните мерки" по отношение на автомобилите - опит за пресичане на кражбите на катализатори, завишаване на изискванията при техническите прегледи, по-високи екотакси и данъци. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, данъците за най-старите автомобили се очаква да скочат с 30% от догодина. Налогът за возилата, произведени след 2005-а, вероятно ще намалее с около 20%.

Засега идеята на финансовото министерство е данъците да зависят от мощността, възрастта и екологичната категория на возилата. Но от стопанската камара предлагат, налогът да се изчислява и спрямо горивото - в зависимост дали колата е на газ, бензин или дизел. Отпада обаче облекчението за автомобили с катализатор.

"Има два проблема - дали ще имате две коли, или една по-нова, дали ще вземете от определена марка, която е традиционно по-скъпа, или от друга, която е по-евтина и нова за същите пари, това е въпрос и на манталитетна промяна. Ние трябва да се съсредоточим върху това как да подобрим качеството на живот, което включва и колата, и въздуха, и здравето, а здравето все пак е приоритет и трябва да се съсредоточим върху подобряването на здравословната среда за живот", коментира Нено Димов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във