Банкеръ Daily

Общество и политика

Нено Димов "разкри", че има голяма загуба на вода в Перник

Освен язовир Студена като основен източник за водоснабдяване на Перник, има издадени 25 разрешения за ползване на други източници на вода. Това заяви екоминистърът Нено Димов пред Нова телевизия по повод водния режим в града.

Попитан дали се източва язовирът с месечен график, Димов отговори, че и входната, и изходната информация за водните нива в него се подава от ВиК дружеството. "Друг голям проблем е огромната загуба на вода в Перник - 80%. Тя обаче не е само в Перник. Месец август подписахме договор по оперативна програма за решаване на този проблем. Всички ние плащаме тази вода, която се губи. Осигурили сме немалък финансов ресурс за решаването на този проблем", каза още ресорният министър.

Що се отнася до решаването на проблемите с водния режим в Перник, той заяви, че всичко зависи от ВиК дружеството.

Във връзка с искането на оставката му от еколозите заради нарушаване на коритото на река Вит, Димов увери, че почистването на реката е било спряно и е наложена санкция. "Поискали сме проект за възстановяването на коритото. Законът не е спазен и са направени съответните предписания", отбеляза той и допълни, че едва ли ще има санкции от страна на ЕС. По думите му човек печели изборите с определена програма и когато еколозите спечелят изборите, той ще поиска тяхната оставка.

"НЕК поиска ремонт на техни ВЕЦ-ове в района на река Въча и сме дали предписание към "Напоителни системи" за обем на водата, който трябваше да бъде подаван, а именно 5 л/сек, а те са пускали по 1,5 л/сек. Необходимото количество вода не е пускано за оводняването", така екоминистърът обясни голямото количество измряла риба и драстичното спадане на водното ниво на реката.

За резултатите от местните избори той посочи, че кандидатурата на Манолова за кмет на столицата е била "трик между старите и новите социалисти". "Има някакво изравняване на броя кметове, които БСП и ВМРО спечелиха на местните избори. ВМРО си удвоиха общинските съветници", констатира Димов, който е в кабинета от квотата на ВМРО.

"Ясно си пролича единодействието между бившите и настоящите комунисти. Имам предвид между БСП и "Демократична България", където членуват и зелените комунисти и левите либерали. Тук говорим за начин на мислене. Фиксирайки се върху определени теми, "Демократична България" има претенции да представлява единствената истина, което беше типично за комунизма. Резултатът на Мая Манолова се дължеше на подкрепата на "Демократична България", а техните районни кметове - на подкрепата на БСП. Мая Манолова е острие на БСП, това беше политически трик да се скрие очевидната симпатия между новите и старите комунисти", подчерта министърът на околната среда и водите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във