Банкеръ Daily

Общество и политика

Нено Димов подава оставка като министър на околната среда

Нено Димов е взел решение да се оттегли от поста министър на околната среда и водите, научи "Банкеръ". Оставката ще бъде депозирана в Министерския съвет чрез адвоката му до края на деня.

В четвъртък (9 януари) Димов беше задържан за 24 часа след обиск в дома му и в кабинета му. Това стана по време на акция на ДАНС, МВР и прокуратурата във връзка с водната криза в Перник и неизяснените обстоятелства около вноса на боклук от Италия.

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че в 15.00 часа говорителят на главния прокурор Сийка Милева, административният ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов ще дадат брифинг във връзка с проведените действия по разследване в Перник и Министерството на околната среда и водите.

Тогава се очаква да стане ясно дали Димов ще се сдобие с обвинение. 

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов вече са обсъдили ситуацията около екоминистъра, който е предложен за поста от "Обединени патриоти".

"Имах разговор с премиера. Ще ви кажа, ще прочетете дали ще има оставка след това показно убийство", коментира Каракачанов. 

По неофициална информация, освен Нено Димов, в Националното следствие за по няколко часа са били и бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и директорът на ВиК- Перник Иван Витанов. Извършен е обиск и в дома на бившия кмет на града Вера Церовска. На този етап и тримата са само свидетели.

В същото време ВиК инженерът Борислав Иванов от Радомир бе избран за управител на пернишкото водоснабдително дружество. 

Иван Витанов беше отстранен от поста управител на ВиК - Перник още през ноември миналата година, когато започна водната криза в града. Като причина за отстраняването му беше посочено късното уведомяване за проблема с водата, както и липсата на достатъчно информация, което е довело до напрежение сред хората. Новоизбраният управител е временен. Той ще поеме поста до назначаване на нов конкурс от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във