Банкеръ Daily

Общество и политика

Нено Димов отново категоричен: Няма да подавам оставка

Екоминистърът ще търси баланс, а не консенсус за развитието на Пирин

Министърът на околната среда и водите Нено Димов не вижда основания да подава оставка въпреки протестите в защита на Пирин и шествията срещу замърсяването на въздуха. Екоминистърът обясни, че не съжалява, че е поел поста и се чувства подкрепен от хората, които са му предложили да оглави министерството. 

"Протестите за "Пирин" са основно политически. На фронтлинията са представители на политически партии, които не успяха да преминат бариерата от 4% на последните избори. Трябва да намерим баланс между опазването на околната среда и икономическото развитие, а не консенсус. Търся баланс, а не консенсус", каза Нено Димов пред Bulgaria On Air.

Според него покрай предстоящото изграждане на втори кабинков лифт в Банско се повтаря лъжливо твърдение за 48% застрояване. По думите му в тези 48% става дума само за водохващания, и то за питейни нужди. 

Димов упрекна протестиращите, че има непрекъснат стремеж към спиране на икономическото развитие на страната. "Надали някой ще тръгне да инвестира в ски спорта, когато един втори лифт е 10-годишна сага. Губим непрекъснато от това, че не успяваме да развием държавата си като дестинация", посочи екоминистърът.

По повод протестите срещу мръсния въздух Димов каза, че конкретно в столицата се наблюдавала има тенденция към подобряване през последните шест години. По негови думи обаче въздухът все още не е достигнал нужното качество.

"Трябва да се вземат мерки за подобряване качеството на въздуха. Първата стъпка е да признаем, че има проблем, а гражданският натиск е стимулиращ в това отношение", отбеляза министърът.

Той отчете, че в края на декември и през януари инспекторатите към Столичната община и екоминистерството са извършили 45 проверки на обекти, които могат да замърсят въздуха. Наложените санкции са за 142 хил. лева.

"Контролът в момента е много засилен. Водещият приоритет ще бъде въздухът. Това е истински големият проблем. Най-голям ефект ще даде контролирането на пазара, за да не се допускат некачествени горива", обясни Димов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във