Банкеръ Daily

Общество и политика

Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник

Нено Димов

На съд ще бъдат предадени бившият екоминистър Нено Димов и временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник Севделина Ковачева.

Специализираната прокуратура приключи разследването по досъдебното производство за водната криза в Перник. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност на тогавашния министър на околната среда и водите Нено Димов и временно изпълняваща длъжността кмет на Перник Севделина Ковачева, информират от държавното обвинение.

В хода на разследването бе установено, че Димов е довел с умишлените си действия до разпиляване на вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество "ВиК Перник" ООД.

Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937,06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества "Стомана Индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД.

Тогавашната временно изпълняваща длъжността кмет на общината е обвиняема за това, че през периода октомври - ноември 2019 г. не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и не предприела съответните действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във