Банкеръ Daily

Общество и политика

Нено Димов: Не трябва да допускаме санкции за мръсния въздух

Ресорният министър Нено Димов очерта като основен приоритет на екоминистерството борбата с мръсния въздух в общините.

Димов подчерта, че България не трябва да допуска санкции по отношение на атмосферния въздух и целият ресурс на министерството трябва да бъде мобилизиран в инвестиции в общините.

Според  Димов вече не е достатъчно да има общинска програма, за да няма санкции, а трябва тя да дава конкретни резултати. За тази цел е осигурено финансово подпомагане. Димов изтъкна, че ресурсът вложен в постигането на тази цел в момента е 7 пъти по-голям от този, който е заварил преди назначението му за министър. Финансовата помощ вече е достъпна за общините и се очаква те да я превърнат в работеща програма. По районите ще имат време за прилагането на мерките, тъй като отчета за подобряване на състоянието на атмосферния въздух ще се извършва спрямо три годишен период, уточни Димов.

Министърът на околната среда отбеляза, че посланието на Световният ден на околната среда и водите тази година беше посветено на борбата със замърсяването на атмосферния въздух. Това е признание за значимостта на проблема в световен мащаб, обясни той, като изрази задоволство от реалните резултати, които постига България в това отношение.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във