Банкеръ Daily

Общество и политика

Ненчев: Радев препоръча ремонта на двигателите на МиГ-овете в Полша

Новоизбраният президент ген. Румен Радев е препоръчал на Министерство на отбраната да ремонтира двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша, за да се търси диверсификация. Това обяви военният министър в оставка Николай Ненчев пред bTV.

Ненчев e с обвинение за престъпление по служба заради договора за ремонт на двигателите, защото е накърнил материалните интереси на българската армия и фирмата „РСК МиГ".

Той показа експертиза по случая. „В нея се отправя съвет към мен аз да търся алтернативи за тези двигатели и направо ми се препоръчва Полша. Експертизата ми е дадена от ръководителя на делегацията на България в Полша и е подписана от него - ген. Румен Радев", показа Ненчев.

Документът е с дата 2014 година и е взет от архива. Тогава министър е Ангел Найденов.

Според Ненчев ремонтът на самолетите в Полша е бил много по-евтин и щял да стане по-бързо като време.

Ненчев отхвърли твърденията на прокуратурата, че с действията си е намалил летателните часове на българските Военновъздушни сили, тъй като по негово време е имало повече самолети, на които да се тренира.

„В първия момент, когато получих обвинението си мислех, че руската прокуратура ме обвинява", каза още военният министър.

Според него зад ремонта на двигателите стоят много силни лобита, чиито интереси са засегнати.

По повод второто обвинение за възложена обществена поръчка за направата на униформи, Ненчев каза, че също не е нарушавал закона. Фирмата, която е спечелила обществената поръчка се е отказала и по закон втората фирма, която се е класирала, поема поръчката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във