Банкеръ Daily

Общество и политика

Ненчев: Не може да сме в ЕС и НАТО и да зависим от Русия

Министърът на отбраната Николай Ненчев заявява, че от началото на своя мандат води последователна политика за по-тясна интеграция на България в НАТО.

Изявлението му е по повод на разпространеното в медиите писмо на генералния директор на РСК МиГ Сергей Коротко до председателя на Комисията по отбрана в българското Народно събрание о.з. ген. Михо Михов.

Коротков е уведомил България за невъзможността да ремонтира българските изтребители МиГ в Полша. „Ако се извърши подобно ремонтиране на българските МиГ-ове, тогава РСК „МиГ" ще прекрати по-нататъшното изпълнение на договора за поддръжка и експлоатация на самолетите", се казва в писмото.

„От началото на своя мандат водя последователна политика за по-тясна интеграция на България в НАТО и откъсване от зависимостта ни от трети страни", казва министър Ненчев, цитиран от пресцентъра на своето ведомство.

Той допълва, че по силата на европейско решение от миналата година относно мерки срещу Русия, „ние не можем да продължим да извършваме ремонта и поддръжката на техниката си в Русия".

"Не може да си част от ЕС и НАТО и да продължаваш зависимостта си от страни извън тези общности", обяснява министърът. По думите му точно затова България се е обърнала към Полша за ремонт на самолетите МиГ-29.

Facebook logo
Бъдете с нас и във