Банкеръ Daily

Екатерина Михайлова:

Ненасрочването на изборите ще бъде конституционна криза

Екатерина Михайлова

„Виждали сме какво ли не в парламента, аз съм виждала доста нелицеприятни неща в българския парламент в зората на демокрацията и ми се струваше, че това е вече останало в миналото, но сега дойде с пълна сила.

Но се върна политическото, което се беше загубило последните години и парламентът беше загубил своята същност на „говорилня“, коментира пред БНР проф. Екатерина Михайлова, дългогодишен политик, бивш депутат от СДС и заместник-председател на Народното събрание, преподавател по конституционно право в момента.

„Но за съжаление, това, което виждаме последните дни, не ме прави щастлива, защото то не дава ясен отговор ще има ли ясно управление с ясно мнозинство, за да се решават важните неща, като бюджета например, а това как ще стане, ако всеки вижда различни неща в тази актуализация“, каза още проф. Михайлова.

„В гласуването вчера за неуспешния мандат на ИТН не виждам опасност и предпоставки за оспорване на актове и мандати в бъдеще. Все пак парламентът излезе от тази ситуация. Ако искат депутатите може да се организират и да направят една подписка до Конституционния съд с искане за тълкуване, ако НС в бъдеще попадне в подобна ситуация, като вчера", посочи още проф. Михайлова.

По думите й при третия мандат Конституцията казва, че нещата са в ръцете на Президента и той трябва да реши кое е най-доброто решение:

"Под това разбирам, че той може да даде мандата на политическа сила,  която има най-големи шансове да състави правителство, но е възможно той да реши, че по-доброто решение е да се отиде на избори. Тук е голямата отговорност на президента при третият мандат. Но е добре в следващите дни политиците да преглътнат, да забравят за тежките думи, но не съм оптимист и може би ще отидем на избори, които пък може да ни изненадат с нещо добро", заяви още проф. Михайлова.

Според нея в следващите дни Народното събрание трябва да работи по това дали може да се проведат избори две в едно.

"Сега смятам, че президентът ще забави даването на втория мандат, за да се актуализира бюджета преди това, което е много важно. Но ненасрочването на изборите ще бъде конституционна криза", заяви тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във