Банкеръ Daily

Атанас Пеканов:

Неморално е да се поддържат търговски отношения с Русия, но и други го правят

Неморално и трудно е да се поддържат търговски отношения с Русия, но виждаме, че и други страни го правят. Това заяви в интервю за БТВ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. 

"Още в първите дни свикахме енергиен щаб, такива има в повечето страни в Европа. Търсят се най-добрите възможности за страната - доставки на примеливи цени. Краткосрочно Европа е в тази енергийна зависимост. Това се дължи на дългогодишни грешки в миналото. Бившият министър на енергетиката Александър Николов не е в предизборна кампания и вярвам на това, което каза, че Европа много трудно ще оцелее без руски газ в следващите 3 години. Като служебен кабинет имаме отговорност за благосъстоянието на българските граждани и икономика. И Асен Василев каза, че ако има надеждни и евтини доставки, те трябва да се търсят от когото и да е”, допълни той, като уточни, че все пак не е сигурно колко надежден доставчик би била Русия след агресията, която оказва върху Украйна от месеци.

Пеканов коментира и идеята на лидера на БСП Корнелия Нинова за замразяване на цените на газа за битовите потребители. Той обясни, че като икономист не одобрява подобно нещо. 

“Трябва да сме много внимателни с препоръки за замразяване на пазарните механизми. Това беше и за компенсациите за ток. Помощите трябва да са целеви, трябва да въведем дефиниция за енергийна бедност. Да помогнем на фирмите и секторите, които са най-засегнати”, смята служебният вицепремиер.

Той посочи още, че следващата седмица България ще отправи искане за първо плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. След това, Европейската комисия трябва да върне отговор в срок до 2 месеца. Пеканов коментира още, че има много техническа работа по пътя към въвеждане на еврото в България. Той увери, че цените няма да се увеличат от днес за утре и ако хлябът струва 2 лв., то в изражение на европейската валута той ще е 1 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във