Банкеръ Daily

Общество и политика

Неминуемо трябва да изгори и главният бушон, твърди преподавател в НБУ

„Повече от очевидно е, че протестите ще продължат. Те са един от първите етапи към промяна на целия политически процес в България.“ Това мнение изрази пред БНР доц. д-р Иван Начев - ръководител на Департамента по политически науки в Нов български университет. „От една страна стои енергията на протестиращите, а от другата – инатът на управляващите, посочи той.

Тези протести са много по-малко политизирани от всички протести, които сме наблюдавали през последните 20 години”, смята Начев. По думите му това са протести, които искат много по-висок морал в политиката и бъдеще за страната.

„В случая виждаме разнородни групи от хора. В голямата си част те са млади хора, добре образовани, повечето от тях са с някакви бизнеси, с добри работи. И всички те са обединени от едно нещо – те, особено в тази ситуация по време на борбата с коронавируса, кризата, която наблюдавахме, те са заплашени от това, че тяхното бъдеще зависи от нечие благоволение, в случая политическото благоволение на министър-председателя, а не от правовата държава, която трябва да бъде водеща като принцип и механизъм в България. Това правителство начело с Бойко Борисов много повече ще нагнети напрежението, защото когато изгорят бушони и когато се правят кардинални промени, а виждате, че протестите основно са насочени срещу лидера на управляващата коалиция и министър-председател, то неминуемо трябва да изгори и главният бушон“, коментира той.

Според него напредъкът в България е на острови, а голяма част от българското общество живее на прага на бедността 14 години след приемането ни в Европейския съюз.

"Всеки, който познава историята на ЕС знае, че и най-бедните държави, каквито са били Гърция, Испания и Португалия, когато са били приети в ЕС, в рамките на десет години от пълноправното членство има видим напредък в техния начин на живот, в доходите, в стандарта и всичко останало", посочи доц. Начев. 

Преподавателят отбеляза, че при това управление липсват два основни инструмента на демокрацията – прозрачност и отчетност. Един от примерите, които той визира, е липсата на информация за това как са харчени онези милиард и половина, които Европейският съюз остави на страната ни от неусвоени досега средства от европейските фондове, за да бъдат използвани в Covid-кризата.

Европейското финансиране за страната ни няма да бъде застрашено от политическите трусове през следващите месеци, категоричен е Начев. 

Оттук насетне няма да има никакво значение кой управлява България, защото вече ние сме в един механизъм, който гарантира разпределението, преразпределението на тези публични средства. Управлението на тези средства ще бъде контролирано в рамките на целия европейски процес. Това означава, че ние ще трябва да спазваме всички правила, за да могат тези пари да достигнат до хората в България, които се нуждаят от тях”, коментира още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във