Банкеръ Weekly

Общество и политика

Нелепо и смешно е БСП да изключи няколко хиляди души, които симпатизират на АБВ, смята Първанов

Няма понятие за самоотлъчване или самоизключване в устава на Българската социалистическа партия (БСП). Намирам за нелепо и смешно да изключиш няколко хиляди души, които са членове на БСП, но в същото време изразяват подкрепата си за Алтернатива за българско възраждане (АБВ). Това каза Георги Първанов на проведената пресконференция на формацията в сградата на Националния дворец на културата. Първанов намекна, че няма намерение да ходи на пленума на социалистите, тъй като подобен сблъсък няма да бъде здравословен за партията.

"Ще има преструктуриране на политическото пространство. Седемте процента, които дава социологическата агенция "Алфа рисърч" за гражданската инициатива АБВ не са тавана, към който се целим.

За една седмица събрахме тези седем процента. Искам да кажа, че това не е тавана, но определено мисля, че победителят на евроизборите и първата тройка далеч не са известни. Във всеки случай едно е ясно, че Движението за права и свободи няма да има тази ключова роля на неотменим балансьор", каза експрезиднетът.

Първанов допълни, че към момента България се нуждае от силно и широко коалиционно правителство, което да събира над 140 мандата в Народното събрание и само по такъв начин България ще успее да излезе от дълбоката политическа криза, в която се намира.

"За да има нова силна, работеща коалиция трябва да има нова коалиционна култура. Трябва да започнем да си говорим, да коментираме, дискутираме, нормално като българи и да надскочим личните конфликти", заяви още Първанов.

Според него разбиране за нова коалиционна култура се изразява в германския модел, където всичко е разписано в споразумения. Трябва да има линия, която е неоспорима и линия на коалиционния компромис", допълни още той.

Президентът от 2002 до 2012 г. обяви, че не е противник на кабинета "Орешарски" и няма да иска оставка на правителството. Първанов заяви още, че основен опонент на АБВ е ГЕРБ, а останалите партии са конкуренти.

 

Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във