Банкеръ Daily

Андрей Ковачев

Нелепо е да сравняваме разпределението на европарите за България и Гърция

Нелепо е да се прави сравнение за разпределението на европейските средства между две страни на база тяхното население, каквото у нас  някои правят за България с Гърция. Сравнението на  разпределените евросредства, може де се прави само спрямо БВП на всяка една страна. Това коментира българският евродепутат Андрей Ковачев. 

България договори да получи от ЕС 29 млрд. евро в периода 2021 – 2027 г. Това е близо два пъти (с около 13.3 млрд. евро) повече спрямо пакета за текущия период (2014-2020 г.). Гърция, която е с население малко повече от българското (близо 11 млн. души) и тройно по-висок БВП, е договорила 72 млрд. евро от ЕС.

"Категорично получаваме повече и то не само България, всички страни ще получат повече. Защото тук говорим за два бюджета, единия е МФР, където ние сме една от малкото държави, която получава повече – около 800 млн. евро, повече отколкото в предишната многогодишна финансова рамка и втория бюджет е Фонда за възстановяване на икономическите последици на ЕС от пандемията COVID-19 – „Следващо поколение на ЕС“ NextGenerationEU, където получаваме категорично огромна подкрепа. Като по-голямата част от средствата в тази подкрепа е безвъзмездна помощ – така наречените грантове. И една доста по-малка част като дългосрочен и много нисколихвен заем, но трябва да подчертая, че този дългосрочен заем зависи от нас, дали ще преценим, че имаме нужда от него и бихме искали да го използваме, за да вземем този заем", смята Ковачев.

Според него е чудно, как е възможно въобще, в абсолютни стойности, някой да прави сравнение на нещо, което е несравнимо.

"Единственото сравнение е по отношение на процент брутния вътрешен продукт на съответната страна. Ние получаваме един от най-високите проценти на безвъзмездна солидарна помощ към нашия БВП! Веднага чувам следващият въпрос: „Ама защо ни е толкова нисък БВП?“ - Той се увеличи двойно! Тези, които говорят, бившите български комунисти – сега социалисти, те трябва да отговорят  на въпроса, защо през края на 90-те години бяхме стигнали до там, че пенсиите и заплатите на българските граждани, бяха едва 3 щатски долара?", пита евродепутатът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във