Банкеръ Daily

Зам.-председателят на парламента Емил Христов:

Нека протегнем ръка един към друг, а не юмруци

Независимостта е триумф на българския непоколебим дух, на нашата вяра и сила. Това заяви във Велико Търново заместник-председателят на парламента Емил Христов. Той заедно с народни представители участва в тържествените чествания във Велико Търново по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България.

Емил Христов присъства на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“ и произнесе слово и поднесе цветя на пирамидата на Независимостта. Честванията във Велико Търново са под патронажа на председателя на българския парламент.

„112 години ни делят от датата, на която българският народ имаше вярата и волята да извърши едно свято дело, дело, което изпълни мечтите на хиляди българи за свобода и за независимост. Това дело е и бляскава дипломатическа победа – най-голяма победа на българската дипломация. Днес ние достойни ли сме, какво ще завещаем на тези след нас – да събират отломки от България ли, да се борят за свобода, за независимост, това ли заслужава българският народ? Нека протегнем ръка един към друг, а не юмруци, да помогнем един на друг и на страната си, да бъдем достойни за поколенията преди нас“, призова заместник-председателят на парламента.

По-рано Емил Христов и народни представители присъстваха на празничната Света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий с участието на квартет „Ангелски гласове“ в църквата „Св. 40 мъченици“. Там бе отслужен водосвет и бяха поръсени бойното знаме на НВУ „Васил Левски“ и знамената на държавните и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта. Депутатите поднесоха цветя на гроба на цар Калоян.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутатите се включиха и в празничното шествие и полагането на гирлянди на паметника „Майка България“ с участието на военния оркестър на НВУ и Духовия оркестър на община Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във