Банкеръ Daily

Ген. Атанас Атансов за третия мандат:

Нека ИТН предложат премиер, Ива Митева има нужните качества

"Третият мандат е конституционна процедура. Малко неясно остана защо не беше реализиран първият мандат. Ние няма за какво да сме предали "Има такъв народ", защото нищо не сме им обещали. Ние сме обещали на нашите избиратели определени неща и подкрепата за едно такова правителство на ИТН не е сред тях. Ние имахме една среща с тях, която премина доста добре. После предложението им за правитерлство ни изнендада много. Има конкретни факти, които говорят за координация между ИТН и ДПС. Мога да дам за пример решението в бюджетна комисия за нов управител на БНБ. ИТН и ДПС взеха заедно решението за тридневен срок. Ние винаги сме заявявали, че няма да подкрепим правителство, което зависи от ГЕРБ или ДПС". 

Това заяви пред БТВ съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов по повод политическата криза в страната. 

"Обща работа на всички четири протестни партии е да покажат на президента кой има готовност да реализира третия мандат. Утре имаме събрание на всички партиив ДБ, ще вземем решения и ще се опитаме да помогнем на президента. Ние ще търсим проактивна позиция. Ако ИТН не се върнат на масата за преговори, не виждам как може да се сътави правителство, което няма да зависи от ГЕРБ и ДПС", допълни той.

По думите му всяка една от партиите трябва да направи компромиси.

"Нека от ИТН предложат канидат за министър-председател, който да е различен от предишния. За нас този човек няма капацитета да оглави правителство точно в този момент. Да предложат Ива Митева примерно или човек с нейните качества. Ако се намери фигура, около която всички да се обединим, естествено, че ще седнем и ще се разберем и за министрите. Нека не слагаме каруцата пред коня и да коментираме имена на министри. Първо трябва да намерим форум, на който да се съберем всички четири партии", обясни Атанасов.

Той допълни, че за него също е разумно президентът да свика още един кръг консултации. "На всяка една нова среща има какво ново да се каже. Ситуацията е изключително динамична", каза още ген. Атанасов. 

"За мен няма значение дали предсрочните избори ще се проведат с президентските или отделно. За мен не е добре да има предсрочни избори, защото това не е добър изход от ситуацията. Шанс за реализиране на третия мандат съществува и той не е малък. В ИТН има разумни хора и техният лидер също трябва да преосмисли поведението си. Без ИТН няма как да бъде съставен кабинет. Имаше вдигане на децибелите в последните дни, но в политиката трябва да имаш дебела кожа. Хората в политиката трябва да държат сметка първо пред избирателите си, а едва след това за собствените си чувства", изтъкна още съпредседателят на "Демократична България". 

Според него ГЕРБ няма как да участват в преговорите за правителство. "Благодарение на тяхното 10-годишно управление се намираме в тази каша. Те не трябва да дават съвети", добави той. 

"На границата ни с турция чука мигрантска вълна. Това също е причина да имаме редовно правителство. Здравната криза, икономическите проблеми, националната сигурност всички тези проблеми изискват една стабилност. Според мен едно служебно правителство трудно ще успее да се справи с всички тези кризи", завърши ген. Атанас Атанасов.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във