Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕК ПОСЕГНА НА СМЕТКИ НА БДЖ В ПОЩЕНСКА БАНКА

Националната електрическа компания е блокирала в началото на миналата седмица сметките на БДЖ в Пощенска банка, съобщи източник от Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР). Мярката се наложила поради системно неизплащане на задълженията на железниците към НЕК за консумирано електричество. След среща между генералния директор на БДЖ Владимир Дунчев и председателя на ДААЕР Иван Шиляшки, проведена в сряда - 16 февруари, сметките са били отблокирани. Преди да стане това обаче, с изпълнителен лист НЕК е дръпнал от парите на БДЖ в Пощенска банка 500 хил. лева - част от вземанията си. Точния размер на задължението не пожелаха да съобщят нито от БДЖ, нито от НЕК.


Според наложилата се отпреди няколко години традиция разплащанията между двете компании се извършват на бартерна основа: железниците получават електроенергия и срещу това превозват въглища от мините и пристанищата към ТЕЦ-овете и от Брикетна фабрика към селищата в цялата страна. Но поради несъответствие между цените на количеството извършени превози и получената електроенергия БДЖ е натрупала и задължения към НЕК. В началото на декември миналата година е подписано и споразумение за изплащането му. Любопитното в случая е, че във въпросното споразумение не е включена сумата от натрупаните лихви. Това е причината, поради която шефът на БДЖ Дунчев се е срещнал с Иван Шиляшки, под чиято шапка е НЕК.


Освен 500-те хиляди лева от БДЖ в края на миналата седмица Шиляшки получи накуп от бюджета и 11.957 млн. лева - точно 1/3 от планираната за тази година държавна субсидия за топлофикациите. Сумата ще бъде използвана за погасяване на част от задълженията на дружествата към Булгаргаз, както и за закупуване на мазут (за топлофикациите, които не използват природен газ). Останалата част от исканите 2/3 от субсидията ще бъде предоставена в края на месеца директно на изпадналите във финансов колапс топлофикации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във