Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕЯСНО БЪДЕЩЕ ЗА МАЛКИТЕ В ОДС

Предизборната коалиция Обединени демократични сили се роди през първата половина на март 1997 г. с идеята да илюстрира широка обществена подкрепа на бъдещото управление. Това беше едно от основните изисквания на Международния валутен фонд преди въвеждането на паричен съвет в страната. На същата цел послужи и създаването на Евролевицата. От новата лява партия се очаква и в бъдеще да играе определени маскировъчни функции и ако се наложи, да създаде пред общественото мнение илюзията за промяна в управлението през настоящата 1998 година.


В съответствие с присъствието си в 37-ото Народно събрание, хората на Стефан Савов и Анастасия Мозер получиха гарантирани депутатски места и участие в изпълнителната власт при новото управление. И въпреки че поеха доста отговорни звена в системата на управлението, и демократите, и земеделците, както и останалите малки политически партньори на СДС реално остават в средната част на пирамидата на властта. Със своето абсолютно парламентарно мнозинство СДС е прекалено мощен партньор, за да играе по правилата на равноправието. Общественият интерес и социологическите проучвания са насочени преди всичко към формулата ОДС, но в нея хората разбират единствено СДС. Ако бъдещето заплашва по някакъв начин ефективността на тази формула, проблемът най-вероятно ще дойде от разликата в самочувствието на коалиционните партньори на сините и на т.нар. присъдружни партии в съюза.


Сега Обединените демократични сили в някаква степен напомнят за структурата на СДС от времето на неговото създаване. И въпреки че с това аналогиите не завършват, отношенията между днешните партньори, както и цялостният обществен имидж на коалицията са много по-различни. Авторитетът на една мощна политическа партия се съчетава с международното признание на лидерите на Народен съюз Стефан Савов и Анастасия Мозер. Ново е и подчертано близкото сътрудничество на обединените с извънкоалиционната политическа сила - Евролевицата.


Практиката на управлението със сигурност ще размести още повече отношенията в коалицията. Най-вероятно до края на мандата много от различията ще се стопят, но затова пък ще се очертаят нови. Дали те ще останат трайни, или Обединените демократични сили ще продължат да са такива и на следващите парламентарни избори ще проличи още през първите месеци на тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във