Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕФТОХИМ ПРИНУЖДАВА ДФРР ДА БЛОКИРА СМЕТКИТЕ МУ

Над 13 млн. щ. долара плащания е просрочил Нефтохимпо дълга си към Държавния фонд за реконструкции и развитие (ДФРР). Така общият размер на задължението на бургаската рафинерия към фонда в момента е 30 млн. щ. долара и то трябва да бъде погасено до средата на 1999 година.


Как се стигна до сегашния конфликт на интереси. Според договореностите от началото на април 1998 г. бургаската рафинерия е трябвало да връща на фонда по 2.7 млн. щ. долара месечно. Но оттам твърдят, че тя е внасяла по не повече от 700 хил. щ. долара. Така до началото на октомври са се натрупали просрочени плащания за около 15 млн. щ. долара.


Не е ясно дали са ходили при врачка, или ги е осенило внезапно прозрение, но в средата на месеца шефовете на рафинерията най-сетне са се сетили да погасят около 2 млн. щ. долара на фонда. Може би за да омилостивят отговорните лица в него! Едно нещо обаче пропускат въпросните шефове - че държавният джоб вече не е бездънен. На въпрос на в. БАНКЕРЪ: ще си затворят ли очите пред подобно поведение, от ДФРР отговориха, че ако до края на октомври Нефтохим не плати просрочените си задължения, ще бъде обсъдена възможността сметките й да бъдат блокирани. В ДФРР много добре знаят цената и гаранциите на 30-милионен доларов кредит, дошъл от чужбина. Не е ясно какво знаят по темата в Нефтохим.


В началото на септември 1998 г. шефовете на дружеството оптимистично заявиха, че до края на годината ще погасят всичките си задължения към бюджета, които в края на юни са били около 150 млрд. лева. Не бе уточнено дали в тази сума влизат и задълженията към ДФРР. Защото докато уж намалява просрочията си към бюджета, предприятието увеличава тези към фонда. Което на практика е едно и също, още повече че от следващата година ДФРР ще се трансформира от фонд в неразделна част от сметката на държавната хазна. Тогава всяко забавяне на плащанията ще удари още по-силно през пръстите обикновения данъкоплатец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във