Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕФТИНВЕСТБАНК ПРЕДЛАГА 10 МЛН. ДОЛАРА ЗА БИОХИМ

Вицепремиерът Петър Жотев освободи напрежението около приватизацията на БИОХИМ, след като на 20 април обяви, че съветът на директорите на Банковата консолидационна компания е избрал за предпочитан купувач НЕФТИНВЕСТБАНК. От понеделник - 24 април, БКК влиза в едномесечни преговори с частната банка. Ако те не доведат до успешен край, консолидационната компания ще пренасочи вниманието си към втория в класирането - Орел Г Холдинг, доминиран от някогашния шеф на Българска външнотърговска банка, а по-късно и на БНБ - Иван Драгневски и от Добромир Гущеров. Едва след това идва ред на консорциума, в който участват Първа инвестиционна банка и ЮНИОНБАНК. Акционери на ПИБ са австрийският инвестиционен фонд ЕПИК, ЕБВР, Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, а ЮНИОНБАНК се контролира от братята Иван и Светослав Радеви.


Офертата на НЕФТИНВЕСТ превъзхожда останалите по всички показатели. Цифрички обаче няма да коментирам, отсече вицепремиерът Жотев на излизане от сградата на БКК. При това, той не уточни кои са споменатите показатели.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че предпочетеният купувач е оферирал 10 млн. щ. долара за БИОХИМ. От тях 6 млн. щ. долара са за сградата, в която се помещава централата на държавната банка, и 4 млн. щ. долара за акциите на БКК в БИОХИМ. НЕФТИНВЕСТ предлага да увеличи капитала на държавната кредитна институция до 50 млн. лева. Струва си да се спомене, че НЕФТИНВЕСТБАНК смята да изпълни капиталовия си ангажимент, като се слее с новопридобитата от нея кредитна институция. Така към капитала на БИОХИМ ще бъде прибавен и този на нейния купувач, който по баланс е 32 млн. лева.


Акционерите на частната банка обаче не бива да бързат с отварянето на шампанското. Очакванията са, че по време на преговорите Петър Жотев ще се опита да притисне кандидат-купувача да вдигне както първоначално обявената цена за БИОХИМ, така и сумата, с която ще бъде увеличен капиталът й. Възползвайки се от медийните атаки по случая, вицепремиерът ще настоява също от офертата да отпаднат и условията, с които НЕФТИНВЕСТБАНК обвързва плащането за държавната банка. Освен това конкурентите едва ли ще наблюдават безучастно разговорите между победителите и БКК. Нещо повече, сега е времето за ударите под пояса и е съвсем сигурно, че те ще бъдат използвани. При това не само срещу кандидат-купувача, но и срещу тези, които го одобриха.


Класираният на второ място Орел Г Холдинг съвсем не бива да бъде подценяван, особено като се има предвид, че 20% от капитала му се контролират от германския застрахователен гигант Мюних Ре, а 29% - от БУЛБАНК. Според прокуриста на холдинга Симеон Петков, ако се стигне до сделка за БИОХИМ, Мюних Ре се ангажира да участва в увеличението на капитала на БИОХИМ през Орел Г Холдинг.


Холдингът е предложил да плати за акциите на БКК в банката 4 млн. лв. и да налее в капитала й още 27 млн. лева. Интересното е, че оферираните от Орел Г Холдинг суми са по-малки от тези на консорциума, в който участват ПИБ и ЮНИОНБАНК, но въпреки това холдингът е класиран на второ място.


За акциите на БКК в държавната БИОХИМ консорциумът е предложил 5 млн. лв. и увеличаване на капитала на продаваната банка с 67 млн. лева. Както БАНКЕРЪ вече писа, двете банки - ПИБ и ЮНИОНБАНК, имаха намерение да се слеят с БИОХИМ и тъй като общият размер на капиталите им е 67 млн. лв., с толкова щеше да бъде вдигнат и този на консолидираната кредитна институция.


Просто недоумявам какви са мотивите да ни класират едва на трето място, заяви изпълнителната директорка на ПИБ Мая Георгиева.


Според участник в заседанието на съвета на директорите на БКК консорциумът е поставил много условия, които значително намаляват предложената от него цена за БИОХИМ. Това поне е официалната причина офертата на обединението ПИБ-ЮНИОНБАНК да остане на опашката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във