Банкеръ Daily

Общество и политика

Недоволството сред общопрактикуващите лекари ескалира

Ескалира недоволство сред общопрактикуващите лекари. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заявиха, че то може да прерасне в ефективен протест, съобщава БНТ.

Недоволството е заради промени в наредби, които се готвят в момента. Те са свързани с недостига на средства, изискването за описване на касови бележки след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи. 

От сдружението предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти. Пациентите пък се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде ограничено. 

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която Здравната каса плаща за записан пациент и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

Промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета искат от сдружението.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със Здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във