Банкеръ Daily

Общество и политика

Недостигът на места в столичните яслите ще е чувствителен

В детските ясли в София ще има чувствителен недостиг на свободни места, заяви зам.-кметът по образованието доц. Тодор Чобанов.

Обявените свободни места от Столична община са 3000, а децата, които очакват първото есенно класиране за детските заведения, което ще се проведе на 29 август са 6000, съобщи Чобанов. 

Според него причината за недостига на места в детските заведения е миграцията от страната към столицата. "Според Националния статистически институт 60 човека всеки ден се преселват да живеят в София", посочи Чобанов пред бТВ.  Кметът изтъкна и друга причина, заради която хиляди софийски деца остават извън детските заведения - намаляването на броя в групите. Сега те са 25, а преди това бяха по 30 деца в група, което пречеше на педагогическия персонал да се грижи пълноценно за тях.

"Имаме подкрепа от правителството", заяви зам.-кметът. Правителството неотдавна отпусна 65 млн. лева за изграждане на нови и разширяване на съществуващи детски заведения. Той се надява "до няколко години да предложим така необходимите места".

В момента се строят 14 детски заведения заяви доц. Тодор Чобанов.

В момента Столичната община строи 14 обекта, а 16 са в процес на подготовка, отбеляза той. Очаква се чрез създаването на нормативни условия за гъвкаво планиране и проектиране на сградите и на предвижданите в тях помещения да се намали недостигът на места в детските ясли и градини.

Сега детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Затова се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им.

Припомняме, че във връзка с липсата на места в детски заведения родителите продължават да протестират с ясни искания. Едно от тях е, докато бъдат построени новите детски градини и се осигурят необходимите места, на семействата, чиито деца са останали извън общинските детски заведения, да бъдат изплащани парични компенсации в размера на издръжката на прието в градина дете. Те могат да бъдат под формата на ваучери за посещение на частна ясла или градина.

Според запознати издръжката, която държавата и общината дават на дете месечно, е в порядъка на няколкостотин лева. Сумата може да покрие цялата или значителна част от таксата за частна забавачка.

Събарянето на хотел "Рила" в центъра на София. 

Зам.-кметът Чобанов възрази срещу събарянето на хотел "Рила" и изграждането на многофункционална сграда на негово място. Той е изпратил писмо до главния архитект на София Здравко Здравков, в което подробно описва защо хотелът не трябва да бъде разрушен. 

Чобанов се позовава и на чл. 18 от Конституцията, според който "археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост". И посочва, че "археологията на ИАР "Сердика - Средец" е изключителна държавна собственост и възложители и проектанти трябва да имат предвид, че тя задължително трябва да бъде запазена и експонирана така, че да й е осигурен широк обществен достъп".

Facebook logo
Бъдете с нас и във