Банкеръ Daily

Общество и политика

Недостигът на медицински лица е най-голямото предизвикателство пред българските болници

Относителна готовност за справяне с пандемията от COVID-19 декларират българските болници, като основните им проблеми са недостига на медицински специалисти и недостатъчното финансиране. Това става ясно от анкетата на "Индекс на болниците".

От участвалите в запитването 55 болници в страната (това са 20% от всички 278 за активно лечение), 15% са държавни, 31% - общински, 25% са смесени (държавна и общинска собственост), а 29% са частни. От анкетираните болнични директори 62% смятат, че болниците, които ръководят, нямат достатъчно персонал. Проблемът е особено сериозен в общинските и областните болници (71% са на това мнение) и държавните (62%).

Недостигът на медицински сестри е проблем за всички общински болници, участвали в анкетата, както и за 3/4 от частните. В условията на коронакризата недостигът на специалисти по инфекциозни болести става осезаем и близо 90% от болниците заявяват, че разполагат с 0 до 2-ма инфекционисти, като най-сериозен е проблемът в областните болници.

Старият проблем с недостига на реаниматори също излиза на преден план - 27% от запитаните лечебни заведения имат от 0 до 2-ма такива специалисти, а недостигът им е най осезаем в областните болници (57%). Малко над половината анкетирани болници разполагат с инфекциозно отделение или пригодено за пациенти с COVID-19, но 71% са категорични, че нямат резерви от медицински персонал, а 64% нямат резерви от отделения, които биха могли да трансформират.

Почти всички болници (91%) изпитват финансови затруднения след настъпването на пандемията, а и очакванията на ръководителите им не са оптимистични. Според 43% в бъдеще то ще се влоши, а 24% се надяват, че може да се подобри. Останалите не очакват промяна. Най-спокойни за финансовото си бъдеще изглеждат държавните болници и половината дори смятат, че то ще се подобри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във