Банкеръ Daily

Асоциацията на българските радио- телевизионни оператори:

Недопустимо е властта да призовава към отстраняване на журналисти

Асоциацията на българските радио- телевизионни оператори – АБРО се противопоставя на  всеки опит от политици за намеса в медиите.

"По повод интервюто на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на БНР, в което подлага под съмнение свободата на словото и професионализма на водещите на предаването по bTV „Тази сутрин“, заявяваме, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава към отстраняване на журналисти. Това важи особено във връзка с изпълнение на обществените им функции да търсят и предоставят общественозначима информация като тази за работата на Министерството на вътрешните работи", отбелязват от асоциацията. 

От там изтъкват, че задължение на всеки професионален журналист е да търси и предоставя на обществото точна информация, засягаща въпроси от обществен интерес. Така българските граждани могат да съставят информирано мнение за позициите на участниците в политическия дебат.

"Свободата на търсене и разпространение на информация представлява един от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, и е едно от основните условия за неговия напредък и развитие. Винаги са обезпокоителни  опитите за намеса от страна на политици в независимата редакционна политика на медиите.

Уважението към информационните свободи на медиите е показател за политическата зрялост и разбиране на демократичните процеси", подчертават още в позицията. 

Позиции 

"Това не е просто реваншизъм. Това е реставрация на методи, средства и стил на управление от времето на комунизма. Бившият комунистически следовател Бойко Рашков и настоящ служебен вътрешен министър показа най-грозното лице, което една власт може да има в днешна България". Това се казва в позиция на Атлантическия съвет по повод казаното от Рашков. 

"Като гражданска организация, гарант на евроатлантическия избор на нашето общество, призоваваме гражданите и журналистическата общност да защитят решително свободата на словото и независимостта на медиите!  Сега, защото утре може да е късно!

Вярваме, че медиите ни ще реагират така, както са правили и в предишни години, когато представители на властта са атакували по подобен начин интервюиращите ги журналисти.

Бойко Рашков прекрачи дебела червена линия. Реакцията на това деяние ще покаже доколко обществото ни има имунен отговор против вируса на диктатурата.

Подобни тежки посегателства против демокрацията и свободата на словото у нас не могат по никакъв начин да бъдат премълчавани и оставяни без отговор!

Настояваме за незабавно публично извинение от страна на Бойко Рашков. Ако не го стори, призоваваме Румен Радев веднага да уволни този служебен министър!" се казва още в позицията. 

В позиция на бТВ Медия груп изразява силно безпокойство за медийната среда в България:

"След повече от 30 години демокрация и свобода на словото, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения", се посочва в позицията на телевизията.

От там изтъкват, че намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във