Банкеръ Daily

Общество и политика

„Не завиждам, мале, не завиждам“ на депутати, бранещи културата

Нона Йотова

След като вчера (11 април) окончателно станаха ясни имената на депутатите, които влизат в 45-ото Народно събрание, уви, не само Искрен Пецов (ВМРО) и Кристина Димитрова (ВМРО), а и Нона Йотова (БСП) поне няколко дни ще трябва да си припява за успокоение песента „Не завиждам, мале, не завиждам“. Каква е причината Нона Йотова да не успее да влезе в новия парламент, тя си знае най-добре.

Все пак отрано започна предизборната кампания - помним как на последното заседание на парламентарната Комисия по културата и медиите, освен председателя й – Вежди Рашидов, всички бяха по агитационни мероприятия. Включително и Нона Йотова. Никой освен бившия министър на културата не благоволи да присъства, за да изпълни едно от редовните си задължения на народен избраник. Тогава трябваше да се гласува втория, допълнен списък с имена на творци, кандидати за държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията, а всички членове на Комисията по културата и медиите сякаш с вълшебна пръчка се бяха изпарили.

Ако трябва да перифразираме Слави Трифонов с една от последните му песни – „А сега им се връща, Боже как им се връща“. Но нека да не набъркваме провидението – причината да не видим Нона Йотова в новия парламент, може да е съвсем прозаична - по-задно място в листите и недостатъчният брой преференции.

Неприятното в случая е, че в новата Комисия по културата и медиите ще има един творец с опит в административните процедури по-малко. Сега ни остава само направим прогноза кои ще бъдат членовете на Комисията по културата и медиите в новото 45-о Народно събрание и ще бъде ли най-големият шоумен на Републиката неин председател.

Да припомним – в 44-ото Народно събрание Комисията по културата и медиите се състоеше от 31 членове. И сега броят им вероятно ще се запази, макар това да не е правило. Твърд е принципът съставът й да отговаря на съотношението на парламентарните сили. Ето защо не очакваме промяна начело на комисията – председател, както и при предишния парламент, вероятно ще бъде скулпторът и някогашен министър на културата Вежди Рашидов. В същото време четиримата заместник-председатели на Рашидов ще бъдат нови - старите не успяха да влязат в новия парламент. На мястото на журналистките Диана Саватева (ГЕРБ) и Мария Цветкова (Обединени патриоти), на актьора Евгени Будинов (ГЕРБ) и на археолога Станислав Станилов (Обединени патриоти) е напълно възможно да се явят новият говорител на ГЕРБ - Любен Дилов, юристът Радомир Чолаков (ГЕРБ), който сред многостранните си интереси е успял да състави и речник на основните понятия в "Медийното право", Слави Трифонов (Има такъв народ) и репортерът от телевизията 7/8 TV - Станислав Балабанов (Има такъв народ). От досегашните членове е твърде вероятно да останат трима журналисти по професия Александър Симов (БСП), Велислава Кръстева (ДПС) и Иван Ченчев (БСП). От „старите“ прогнозираме да видим още актьора Анастас Попдимитров (БСП), биолога Ерджан Ебатин (ДПС), мениджъра Красимир Велчев (ГЕРБ), лекаря Лъчезар Иванов (ГЕРБ), юристът Тодор Байчев (БСП) и завършилия НАТФИЗ - Тома Биков (ГЕРБ). Определено обаче сред новите членове няма да фигурират журналистката Елена Йончева (БСП), барабанистът Калин Вельов (ГЕРБ) и актьорът Николай Сираков (ГЕРБ).

А за другите 17 членове (до 31) в Комисията по културата и медиите можем само да се надяваме, че ще бъдат хора, ако не професионално, то поне „фенски“, свързани с културата.

Като за начало да отбележим, че от „Демократична България“, която влиза в 45-ото Народно събрание с 27 души, най-малко трима са професионално свързани с артистичните среди – завършилата „Изкуствознание“ в Националната художествена академия – Бонка Василева, един от създателите на телевизия ММ - музикантът Стоян Михалев, и преводачът и издател на „Жанет 45“ Манол Пейков. Сред 27-те потенциални членове на Комисията по културата и медиите от „Демократична България“ са и юристът Атанас Славов - в качеството си и на църковен настоятел и наследник на старозагорския род Воеви, с активно участие в културния живот на града на липите и поетите. Освен това сред новите депутати от „Демократична България“ – народни избраници, които разбират от медии и комуникации, са и Велизар Шаламанов - председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, и Ивайло Мирчев, собственик на две IT компании.

От „Има такъв народ“, с общо 51 депутати, безспорно място в Комисията по културата и медиите имат четиримата сценаристи на „Шоуто на Слави“ - Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Филип Станев и Йордан Свеженов. От „Изправи се! Мутри, вън!“ (с 14 депутати) най-подходящи за Комисията са режисьорът и актьор Максим Генчев, преподавателката по пиано, подготвила десетки лауреати на национални и международни конкурси за пианисти - Валентина Василева – Филаделфевс и пиар експертът Арман Бабикян. А кои ще бъдат останалите членове в Комисията и което е по-важното – ще си спазят ли обещанията, дадени в предизборните кампании, и ще свършат ли нещо полезно за културата и медиите, предстои да видим. Няма драми – актьорите и музикантите този път са по-малко за сметка на журналистите и този факт дава надежда, че поне в 45-ото Народно събрание за медии ще се мисли приоритетно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във