Банкеръ Daily

Общество и политика

Не всички в ГЕРБ подкрепят идеята за нов референдум

Идеята за провеждане на нов референдум за избирателната система у нас, която бе лансирана вчера от председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, не среща подкрепата дори на част от депутатите от ГЕРБ.

Според зам.-председателя на парламента Цвета Караянчева депутатите от най-голямата партия имали различни коментари по идеята. До дни обаче парламентарната група на ГЕРБ щяла да излезе с единна позиция по въпроса. Миналата седмица парламентът отхвърли на първо четене поправките в Изборния кодекс, с които ГЕРБ предлагаше депутатите да се избират мажоритарно в два тура.

БСП твърдо не подкрепя идеята за провеждане на нов референдум. Според социалиста Филип Попов това бил "поредният политически маньовър и популизъм". "Обединените патриоти" гледат на идеята за нов референдум като "скъпо социологическо проучване", обяви депутатът Искрен Веселинов. Той допълни, че че националистите също подготвят проект за поправки в Изборния кодекс, в който щял да се намери "балансът между мажоритарното начало и представителството в парламента".

Facebook logo
Бъдете с нас и във