Банкеръ Weekly

Общество и политика

Не водим НЕК към фалит, увери Стойнев

Обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че държавата води Националната електрическа компания към умишлен фалит са неоснователни. Това коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след като посети текстилната фабрика "Едоардо Миролио" в Сливен, в която предстои да бъде направена инвестиция.

"Не само че нямаме никакво намерение да фалираме компанията, но се работи и по програма за стабилизиране на сектора и реализацията на големите енергийни проекти", изтъкна той и отговори на обвиненията на Борисов с думите, че именно действията на неговото правителство е довело до увеличаване на дефицита с 2 млрд. лева. Тази подход енергийният министър определи като целенасочена политика за цялостно сгромолясване на енергийния сектор. За разлика от предишния кабинет, сегашния имал ясна визия за цялостната енергийна система на страната.

Стана ясно още, че през следващите месеци се очаква да излязат резултатите от проверките за дейността на елекетроразпределителните дружества. На базата на изводите на НАП, АДФИ и ДАНС ще бъде направен комплексен анализ, който ще бъде представен на обществото, обеща Стойнев. Според него не е редно през този топъл сезон да има високи сметки за отопление.

Той не пропусна темата за преструктурирането на "Топлофикация-София", което все още не прави нищо за изплащане на задълженията си към НЕК. По думите на енергийния министър те вече надхвърлят половин милиард лева.

Иначе на фона на всички проблеми в страната бизнес климатът у нас се подобрява, посочи Драгомир Стойнев. По думите му страната ни се отлепя от дъното и вече върви по пътя на икономическия растеж. Министърът не пропусна шанса да изтъкне, че кабинетът вече работи по промени, свързани с лицензионните, регистрационни и разрешителни режими. Освен това се подготвяли и значителни промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Чрез тях ще се намали бюрократичната тежест и ще се даде шанс за повече инвеститори да изберат страната ни.

"Не съм удовлетворен от начина, по който върви програмата "Джереми", коментира Стойнев. По думите му кабинетът "Борисов" е налял един огромен ресурс в тази инструмент с идеята да покаже на Брюксел, че усвоява европейските пари за бизнеса. "Това е грешен поход, защото тези пари не достигат до бизнеса и концепцията е била изцяло променена", смята икономическият министър. Той изтъкна, че през втория програмен период близо 72% от средствата по "Конкурентоспособност и иновации" ще отидат за предприемачество, експортна дейност, подобряване на производствения процес, а останалите 25% към зелена енергия и ефективно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във