Банкеръ Daily

Цветозар Томов:

Не виждам причини да говорим за хаос в изборния процес

"Машините са частни поръчки на фирмата "Сиела Норма", които нямат общо с договора между ЦИК и "Сиела". Упражняваме достатъчно контрол върху машините, които ще бъдат използвани на изборите, така че няма риск някоя от тези машини да бъде използвана в изборния процес. Не виждам причини да говорим за хаос в изборния процес". 

Това каза пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и говорител на Комисията. 

Той посочи, че в ЦИК са научили за машините от писмото на прокуратурата до Комисията. 

"Нямаме общо с доставката на тези машини. Няма да допуснем те да бъдат използвани по какъвто и да е начин в предстоящите избори. Искаме от отговорните институции да не допускат разопаковането на тези машини, те да бъдат под държавен контрол до приключване на изборите", допълни Томов. 

Преди него Даниел Стефанов - преподавател в НБУ и експерт по изборни системи, заяви, че на тези 228 машини мястото им не е там (в склада или близо до склада, където са машините, с които ще се гласува в неделя - бел-ред.). "Това е проява на страшна немарливост и на ЦИК, и на Министерски съвет, които отговарят за охраната на този склад, както и на "Сиела Норма", допълни Стефанов. 

По думите му машините "трудно могат да влязат в обръщение току-така" - към тях трябва да бъдат добавени карти, да бъде инсталиран софтуер, така че сами по себе си не могат да участват в изборния процес. 

Според него ЦИК трябва да излязат и да обяснят какво се случва.

"Все още не сме се адаптирали напълно към процеса на машинното гласуване. ... Той е много по-дълъг процес, отколкото просто да сложиш едни машини в секциите за гласуване. Този процес включва софтуер, проверка на софтуера, проверка на хардуера, цял процес на управление на технологиите в изборите, който ние все още нямаме. ЦИК не е организирала такъв процес, който включва в себе си много различни елементи - логистика, информационна сигурност, може би в най-малка степен IT. Ако нямаме другите две неща започваме да изпадаме в особени ситуации, които намаляват доверието в изборния процес, защото технологичните елементи в него са трудни за разбиране за обикновения човек", коментира Стефанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във