Банкеръ Daily

Асен Василев изненадващо в парламента:

Не виждам прехвърчане на искри с президента

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев изненадващо се появи в парламента и даде подробности, свързани с българските ядрени мощности.

„България е ядрена държава, която ще развива ядрените си мощности. Трябва да се направи анализ къде е най-евтино да се случи това нещо“, заяви той.

По думите му няма искри между президента и управляващата коалиция.

Василев помоли за време, докато новото ръководство на КЕВР влезе активно в задълженията си и се запознае детайлно с работата, както и да се ориентира как да действа.

"За небитовите потребители компесационната схема се разплаща. В най-скоро време ще има решение и за битовите. Кризата не е само в България, а и в цяла Европа. Такава криза Европа не е виждала, зщаото за първи път имаме такава свързаност на всички енергийни пазари", коментира още вицепремиерът.

Той отговори и на главния прокурор Иван Гешев, като заяви, че България има най-големия бюджет за съдебна власт в ЕС, с най-големия процент от  БВП. 

По-рано днес президентът Румен Радев пак критикува правителството. 

"Правителството трябва да прави така, че да не допуска политиката и геополитиката да убива българската икономика. Нужни са надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи изтече, чакаме резултатите", заяви той по време на посещението си в завода на металургичната компания за цветни метали „КЦМ 2000“ в Пловдив.

Според него не може в условията на остра енергийна криза да бъдат изоставени енергоинтензивните предприятия, които са гръбнакът на нашата икономика, без адекватни мерки и предсказуемост в ценовата политика. 

"Следим какво прави правителството, така че да поевтинее токът и газът и да има адекватни компенсаторни механизми за бизнеса. Има нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат, а време няма. Всеки ден е ценен, увеличава се риска от фалита и загуба на пазари", посочи държавният глава. По думите му се са неотложни законови промени. Трябва да имаме реална ликвидност и реални ангажименти.

Той определи „КЦМ 2000“ като пример за приватизация и технологичен лидер. За него такива структуроопределящи предприятия трябва да бъдат подкрепени. 

Относно изграждането на нови мощности в АЕЦ "Белене" той смята, че България има бъдеще като ядрена държава и трябва да се вземе решение. "Десетилетия напред да имаме инвестиции в базови мощности, не можем да си позволим лукса да се откажем от големия инвестиционен потенциал", коментира Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във