Банкеръ Daily

Даниел Смилов:

Не виждам желание у ИТН да управляват

"Не изглеждат добре нещата от гледна точка сформиране на правителство. Вчерашното интервю на Петър Илиев наистина беше повратен момент, но посоката на движение беше негативна и преди това. Просто интервюто взриви общественото мнение и обърна дори мнението на БСП", коментира в интервю за Радио Пловдив политологът Даниел Смилов. 

Той посочи, че до момента подкрепа са заявили от ИТН, БСП са близо до подкрепа, но и те поставиха условия. Коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме" категорично каза, че няма да подкрепи проектокабинета, части от "Демократична България" - също, както и ГЕРБ. Не е ясна позицията на ДПС. "Към момента не е ясно на какви гласове може да разчита Слави Трифонов", обобщи политологът.

"Ако ИТН и Слави Трифонов не предприемат нещо в персонален план и по отношение на политики, ако нещо не се промени доста драстично днес, това ще е резултатът", посочи той.

Даниел Смилов коментира и 2-та поста на Слави Трифонов в социалните мрежи в рамките само на няколко часа. "Има възможност за игра с кворума в зала, било от ДПС или ГЕРБ, но това няма да излъже никого - това е вид подкрепа. За да съществува такова правителство, трябва да разчитат на някаква подкрепа, за да се вземат решения. Ще бъда силно изненадан, ако Слави Трифонов разчита да управлява с такива трикове". 

Според политолога по-вероятно е този кабинет да не бъде гласуван, да се мине към втори и/или трети мандат.

"Аз по-скоро не виждам желание у Слави Трифонов и ИТН да управляват. В този парламент имаше добро желание, лесно може да се стигне до кабинет с отношение и позиция към проблемите на България. Но Слави и ИТН избраха провокативно поведение към другите партии и едно от обясненията е, че се търси извинение за нови предсрочни избори", каза Смилов.

Според него вариантът служебното правителство да стане редовно е почти невъзможен. 

Ако се стигне до нови предсрочни парламентарни избори за една година, все още не е ясно какво ще се случи и дали ще се запази сходна конфигурация. ИТН ще загуби центристките гласове, но може да привлече антисистемни гласове. "Демократична България" също расте и на фона на ИТН излежда по-разумна алтернатива. Може и ГЕРБ да се стабилизира. Тези процеси едва ли ще доведат до сериозни размествания, смята политологът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във