Банкеръ Daily

Общество и политика

Не виждам доказателства за независимостта на прокуратурата, твърди юридически съветник на президента

"Не виждам реални доказателства за независимостта на прокуратурата". Това каза пред БНР Иванка Иванова, юридически съветник на президента Румен Радев. Тя добави, че от години държавното обвинение демонстрира селективност в решенията си кога да образува производства по различни случаи, а това е доказателство, че тя не е независима при упражняване на своите правомощия. Иванова определи това като фундаментален проблем.

"Думата селективност в прокуратурата беше спомената за първи път в доклад по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия. Това беше първо констатация от външно наблюдение", посочи тя.

По думите ѝ изборът на Иван Гешев за главен прокурор е радикализирал настроенията, защото за първи път сме видели протести против този избор. 

Иванова коментира, че един от най-драстичните примери за проблем с прокуратурата е пълното неспазване на закона, точно по отношение на отчетността по нейната дейност. "Има място, на което главният прокурор да представи своя отчет - това е Народното събрание", подчерта Иванка Иванова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във