Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕ ВЯРВАМЕ В ПОЛЗАТА ОТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

Г-н Филипов, партия ЛИДЕР взе решение да участва на предстоящите избори заедно с ВМРО и ЗНС. Защо избрахте точно тях за свои партньори?
- От опита, който имаме при участието си на местните избори и от социологическите проучвания, които се правят, се очертава, че следващите управления ще са коалиционни. Оттук нататък много трудно една партия ще може да управлява самостоятелно. В коалицията няма нищо лошо, но е по-редно тя да бъде съставена по-рано. Така ще е и предвидима, ще има ясни принципи и идеи за управление, а и няма да се подменя вотът на избирателите. Затова ние се насочваме към предварително сключване на коалиционно споразумение, и то с точно определени партии. От доста време водим разговори с ВМРО и със Земеделския народен съюз на Стефан Личев за съвместно участие на изборите и очаквам до края на месец септември да ги финализираме. Така ще имаме и достатъчно време да наложим формата ЛИДЕР-ВМРО-ЗНС.
Все пак вашата партия се определя като либерална, водили ли сте разговори за съвместни действия и с други подобни формации като НДСВ и ДПС например?
- Това, че сме либерална политическа сила не е единственото определение за ЛИДЕР. Основното, което бе записано в нашата програма и прието на учредителния конгрес, е, че наш приоритет е воденето на политика, основана на икономически патриотизъм. Това значи да осигурим дългосрочна визия за развитието на българските предприемачи и да намалим зависимостта от външни фактори като чуждестранни инвестиции. Смятаме, че развитието на икономиката трябва да бъде съвременната българска кауза, след като вече сме член на Европейския съюз и на НАТО. Само така ще се сдобием със самочувствието на пълноправен член на общността, а няма да се срамуваме, че сме на опашката. ВМРО има близки до нашите патриотични виждания за икономически просперитет, а със ЗНС имаме сходни идеи за развитие на селското стопанство. Това ни накара да търсим тяхното сътрудничество, а дали сме либерали или не, е с по-малко значение. Не трябва да забравяме, че точно развитието на селското стопанство ще осигури икономическия растеж, от който така се нуждаем.
Наистина НДСВ и ДПС са либерални партии, но те участват в управлението и тъй като отчитаме сериозните грешки на тройната коалиция, не смятаме, че на този етап можем да работим с някоя от управляващите партии.
Имате ли вече ясно изграден план как да постигнете растеж чрез този т. нар. икономически патриотизъм?
- Обичта към България се изразява в нещо много просто - спазването на законите. Българското законодателство не е съвършено, но е в голяма степен синхронизирано с европейското. Това е предпоставка да спрат злоупотребите, корупцията, кражбите, стига обаче да имаме работеща съдебна система. До този момент се създаваха благоприятни условия предимно за външни инвеститори. Ние искаме да направим българските производители и предприемачи конкурентоспособни на европейския пазар. Бихме могли да изнасяме стоки, а не просто да сме пазар за чуждестранни.
Говорите за законност, а екологичната организация За да остане в природа в България алармира, че на Христо Ковачки, който е член на ЛИДЕР, едва ли не са подарени стратегически терени в Рила при нарушение на нормативните разпоредби.
- Това е само становище на въпросната екоорганизация. Въпросът за така наречените заменки е много спорен. Развитието на цели региони е спирано именно поради липса на механизми за развитието на туризма. За да просперира този отрасъл, трябва да има лифтове и почивни бази.
Въпросът е при заменките да не се ощетява държавата и да не се съсипва природното богатство, иначе в развитието на туризма безспорно няма нищо лошо.
- Важното при цялата процедура е да се спазват законите. Те не трябва да се нарушават. Проектът, който ще бъде одобрен от МОСВ, трябва да отговаря на всички екологични изисквания. Нали това е работата на това ведомство - да следи за опазването на околната среда. Няма доказателства, че държавата е ощетена. Повтарям, че засега това е само мнение на екологичната организация. Най-добре е компетентните органи да извършат проверка и да се произнесат ощетена ли е държавата, или не е. А опазването на околната среда трябва да е съчетано с развитие на туризма. Специално за тази част от Рила, за която говорим, от години нищо не е правено. Ако проектът за ски курорт е наистина добър, той трябва да отговаря на изискванията за съхраняване на природното богатство.
Казахте, че икономическият патриотизъм ще е приоритет в работата на партия ЛИДЕР. А опазването на околната среда?
- Един от основните приоритети за ЛИДЕР е постигането на ефективност на съдебната система. Ако се спазват законите, не само околната среда няма да страда, но и нито една друга сфера на социалния живот. Има норми и те са задължителни за всички.
Друга ваша амбиция, заявена още при учредяването на ЛИДЕР, бе да се превърнете в национална партия. Успяхте ли да се справите с тази задача?
- Вече имаме структури в почти всички общини. До края на септември или в началото на октомври вече ще сме представени и в останалите.
Явно, че се готвите и за парламентарните избори, но очаквате ли те да са предсрочни?
- Малко вероятно е да има предсрочни избори. За нас е важно в оставащите месеци до редовните да покажем на обществото, че сегашното управление има алтернатива. С улични протести и предизвикване на безредици едва ли ще се постигне по-добро развитие на страната. Друг е въпросът, че тройната коалиция трябва да работи под постоянен обществен натиск и контрол. Само така ще бъдат изпълнени ангажиментите, поети към Европейския съюз, и обещанията, дадени на българските граждани. Вероятно правителството няма да се справи добре със задачите си и дори с този екшън план, който бе написан наскоро. Но ако се стигне до предсрочни избори, ще се загуби време, което би могло да се оползотвори за ефективна работа. Падането на тройната коалиция от власт може да се окаже по-лош вариант от това тя да довърши мандата си, но да работи по-качествено. Натискът върху изпълнителната власт трябва да е огромен, а и малко работа под напрежение и обществен контрол би й се отразила добре. Ако правителството обаче продължи да действа по същия начин, ще остави на следващото управление тежко наследство. Най-голямата грешка на сегашната управляваща коалиция е, че не успя да работи по правилата на Европейския съюз. Тук се крие цялата трагедия. За повече от година и половина този кабинет не разбра, че България е страна член на Европейския съюз, а не кандидат. А правилата в общността са доста ясни, само че у нас трудно се прилагат. И в Германия е имало случаи на неправилно усвояване на фондове, но там има осъдени, а у нас - не. Това е същността на проблема, а корупцията по високите етажи, която безспорно трябва да спре, е важна част от него. От лошо политическо управление пък страда най-вече честният бизнес. Заради няколко облагодетелствани фирми, вероятно близки до властта, пострадаха голяма част от земеделските стопани. Едни предсрочни избори с нищо няма да помогнат на тези хора. По-добре би било и парламентарната, и извънпарламентарната опозиция да съсредоточат усилията си върху това да накарат правителството да работи и да не допуска фатални грешки, вместо да се опитва да го сваля от власт. Например не е подходяща мярка с пари от бюджетния излишък да се компенсира спирането на плащанията по европейските програми. Това създава предпоставка за натиск от страна на правителството. Тези, които го подкрепят, ще получат финансиране, тези, които не са съгласни с начина на управление - не.
А как трябва да се ограничи и евентуално отстрани зависимостта на партиите от спонсорите им? Чрез промени в избирателните закони, чрез промени в начина на финансиране на политическите сили или има и друг...
- Най-добре е финансирането на партиите да става по прозрачен начин. Доколко да се ограничат даренията от физически лица и дали да се премахнат тези от юридически, е само формалната страна на въпроса. Например на местните избори в края на миналата година млада партия като ЛИДЕР, която участва само в 86 общини, отчете втори по обем изхарчени средства след БСП. Това значи, че партиите, които са участвали във всички 264 общини, не са представили реални отчети. И това е масова практика.
Въпросът за мажоритарна или пропорционална система също мисля, че не е толкова съществен. Каква е избирателната система - това е въпрос на технология и не трябва да измества отговорността на партиите да издигат хора с доказани качества и авторитет, които да служат на обществото, а не на партийните централи.
В ЛИДЕР това как става?
- Стараем се да привличаме експерти, които са постигнали добро професионално развитие. Само амбиция и желание не са достатъчни, нужни са още опит, потенциал, образование. Сред членовете на ЛИДЕР има и много млади хора.
Отказвали ли сте да приемете във вашата партия кандидат-член, за когото има съмнения, че се занимава с нелегален бизнес?
- Не сме попадали на такъв казус.
Смятате ли, че в коалиция с ВМРО и ЗНС ще успеете да участвате в следващия парламент?
- Прескачането на бариерата не е основната ни цел. Не е проблем да получим повече от 4% подкрепа на изборите догодина. По-важно е да имаме такова влияние, че дори и да сме в опозиция, да не можем да бъдем заобикаляни. Имаме за цел да работим по начин, по който да накараме управляващите да приемат нашите предложения, но не защото са направени от нас, а защото ще са от полза за цялото общество. Нали политиците трябва да работят за тези, които са ги избрали, без значение дали в момента са управляващи или опозиция.
Разговора води Теодора Камбурова
Визитка: Кънчо Филипов е роден пред 1951 г. в Стара Загора. През 1977 г. завършва Техническия университет във Варна. Специализира Макроикономика и стопанско управление в Академията за обществени науки. Бил е директор на ТЕЦ Марица-изток 1 и на Брикел ЕАД. Член на съвета на директорите на Брикел ЕАД. На първия конгрес на партия ЛИДЕР през април 2008-а е избран за неин председател. Владее руски и френски език. Женен, с двама синове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във