Банкеръ Daily

Даниел Лорер:

Не вярвам, че от БСП имат нагласата да напуснат коалицията

Газът в България бе спрян първи, защото нашите плащания бяха първи. Никой няма да плаща в рубли, никой няма да наруши санкциите. На Европа ще ѝ трябва време, за да се излекува от зависимостта си към руския газ. Действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да спрат токът в домовете ни. Това е икономически шантаж. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред Нова телевизия.

Държавите от ЕС имат готовност също да бъдат санкционирани като България и Полша, категоричен е той. 

По думите му в момента е важно да сме една отговорна нация, която трябва да премине през кризата. "Не мисля, че ще има избори нито за премиер, нито за президент", каза той.

"Ние разбираме различните нужди на нашите партньори в коалицията и се съобразяваме с това, но България трябва да подпомогне Украйна в борбата ѝ с Путин. Дали обаче е правилната позиция, когато цяла Европа се бие за независимостта си от Путин. Ще намерим правилата форма, за да продължим да работим съвместно и от БСП го разбират. Не вярвам, че от БСП имат нагласата да напуснат коалицията" смята още той.

"Всичко е на масата. За добро или лошо, за лесно или за трудно - всичко се вижда от българите", каза още той.

Той бе категоричен, че нито един от българските работодатели не иска "Газпром", нито един не иска да се плаща газа с рубли и нито един не иска този шантаж от страна на Русия.

"Трябва да се подготвим за посрещането на сериозен брой бежанци от Русия", допълни Лорер. По думите му не се знае какъв брой ще напусната Руската федерация, но за момента у нас вече има няколко руски инженери.

Що се отнася до бежанците от Украйна, Лорер заяви: "Успяхме да устроим няколкостотин души у нас".

"Няма да има таван на цените от първа необходимост", каза министърът на иновациите и растежа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във