Банкеръ Daily

Тошко Йорданов:

Не търсим коалиция, а принципна подкрепа за кабинет

Няма да влизаме в коалиции. Ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете за кабинет са добри. Това каза председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.

"По мое разбиране от декларациите на останалите политически партии - говоря за "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме", до голяма степен БСП и колкото и да е странно по приоритети в някои отношения и ДПС, нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. Ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Ако не успеем, няма да има", каза Йорданов. "Трудно е да говоря за срокове. Не съм врачка, за да говоря напред. Факт е, че започват консултациите още от днес. Според това как ще протекат ще стане ясно дали ще има кабинет", добави той.

"Не търсим подкрепа от останалите политически партии. Ще говорим на практична основа. В крайна сметка отговорността за представения кабинет е наша. Съставът на евентуалния Министерски съвет също е наша. Ние нямаме коалиционни партньори. Няма коалиция в този парламент. Ще има основни посоки, ако ги удовлетворяват останалите партии, ще има кабинет", посочи председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Йорданов отбеляза, че партньор означава да си в коалиция с някого: "Ние в коалиции с партии няма да влезем. Ще проведем разговори, ще изложим вижданията си, кои са приоритетите пред страната. Ако от другите партии сметнат, че покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не".

Facebook logo
Бъдете с нас и във