Банкеръ Daily

Кирил Петков:

Не сто дни спокойствие, а само един следобед и една вечер

"Някои хора казваха, че може би ще имаме сто дни по-спокойно време. Оказа се, че имахме един следобед и една вечер. Бях изненадан, че в деня, в който се заклех за премиер, няколко часа по-късно научих за покачването на цените на тока, водата и газта. Но ние сме тук, за да решаваме проблемите."

Така министър-председателят Кирил Петков отговори на въпрос дали в увеличаването на цените вижда умисъл, по време на брифинга след края на първото заседание на новосформирания кабинет в сградата на Министерския съвет.

Премиерът уточни, че повишението на цените е било втората приоритетна тема (първата са били наводненията), която са обсъждали на заседанието, като са си дали срок от 24 часа за анализ на предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за скока на цените и търсят отговор на въпроса защо то се прави тъкмо сега. Премиерът уточни, че КЕВР ще заседава утре (15 декември).

"Ще вземем ясни и конкретни мерки, за да избегнем това, което на нас ни изглежда сравнително голямо увеличение на цената, след като и самите ние сме заявили, че ни е пръв приоритет това да не се случва" - подчерта Петков.

На въпрос как ще коментира искането от страна на бизнеса да има увеличение на компенсациите до 270 лева и те да продължат да са в сила, премиерът отговори, че с екипа му ще направят бърз анализ на реалните разходи, на външните поръчки и разходи в енергийната система. Едва след това ще дадат идеи какви пари ще преразпределят, защото, както Петков обърна внимание, държавата е само един преразпределител на средства.

"Основен приоритет ни е бизнесът да бъде конкурентоспособен, но по-важното за нас от директните субсидии е дали не можем да намалим цената на тока през по-добър контрол върху разходната част в системата" - подчерта Кирил Петков.

По въпроса за въвеждането на задължителен зелен сертификат в администрациите, премиерът уточни, че до четвъртък (16 декември) екипът му ще направи правен анализ как точно да въведат мярката.

"Аз обещах първата стъпка да бъде на ниво Министерския съвет, след това ще погледнем как този пример може да бъде разпространен из цялата държавна администрация – максимално ефективно, в рамките на закона, с реални и позитивни резултати" - допълни Кирил Петков.

В отговор на въпрос дали неваксинираните граждани ще могат да се ползват от услугите на администрацията, той бе категоричен, че всички те ще имат достъп до тях. Премиерът обясни мярката със зеления сертификат по следния начин:

"Всички се обединихме около мнението, че държавната администрация трябва да бъде под същия аршин, както и бизнесът. Разликите трябва да изчезнат в най-бърз порядък. Ако искаме общата ни цел да е повишаване на нивото на ваксинация, трябва да започнем от нас самите. Работещите в държавната администрация трябва да станат пример, че са солидарни и с бизнеса, който обслужват, но най-вече трябва да качим нивото на ваксинация в България. Това не може да продължава така - в момента сме след Таджикистан, след Пакистан и след Руанда, а средното ниво в ЕС  е 70 процента. Не виждам причина защо ние да не се стремим към подобно ниво".

По отношение въвеждането на задължителен зелен сертификат в парламента, Кирил Петков разкри, че една от партиите, без да назове коя, е внесла подобна точка в дневния ред на Народното събрание и тя предстои да бъде разгледана през следващата седмица.

По отношение политиката спрямо Република Северна Македония

Кирил Петков обяви, че при разговор с премиера на Република Северна Македония - Зоран Заев, който се обадил да му честити новия пост, двамата са обсъдили идеята за сформиране на нови работни групи, които да включват не само историята, но и културата, инфраструктурата и икономиката.

"Говорихме да направим план за действие и още през ранния януари тези работни групи да имат реални резултати, с идея да предвижим напред преговорите в по-оперативен план. В Република Северна Македония предстои промяна - самият Зоран Заев очаква, че ще има нов министър-председател в началото на следващата година, което ще даде добър нов старт, от който да започнем. Така че надграждането ще е обективно и структурирано и ще бъде въпрос на реална работа, а не на изказвания и политически лозунги" - завърши премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във