Банкеръ Weekly

Общество и политика

Не ставайте пожарникари, а градинари!

Хората, които искат да осъществят мечтата си да станат пожарникари, трябва да са подготвени да работят всекидневно на ръба на нервна криза. Далеч по-здравословно е да бъдеш градинар. Това се твърди в две независими класации за най-стресиращата и най-здравословната работа. Изследователи от Университета в Уисконсин са класирали 200 различни професии според различни фактори, между които ежедневно пътуване, крайни срокове за изпълнение, физическо натоварване, място в индустрията и риск за живота. Оказва се, че именно пожарникарите имат най-стресиращата работа заради опасността, срещу която се изправят всекидневно.


Въпреки че през последните години се наблюдава напредък по отношение на тяхната безопасност и здравословните условия на труд, все още голям процент пожарникари загиват, биват ранявани или се разболяват, се казва в проучването. В топ 10 на най-стресиращите професии влизат и корпоративните мениджъри, фотожурналистите , репортерите във вестници, таксиметровите шофьори и полицаите. Пилотите, експертите по връзки с обществеността и военните също попадат в списъка. Освен тежките физически натоварвания и големите рискове на бойното поле военнослужещите са обременени от отговорността да пазят живота на други хора.


В изследването се казва, че една от най-спокойните професии е тази на университетските професори. Професорите са като крале в техните царства. Работата им е просто да казват на студентите какво да правят, казва анализаторът Тони Лий. Шивачките, бижутерите, фризьорите и диетолозите също влизат в графата на най-лесните за практикуване. Те в повечето случаи са и по-щастливи, допълва Лий.


Компютърните инженери също не са за жалене, защото добрите специалисти в сектора работят в големи и прогресивни компании, които държат на своите служители и се грижат за средата. Логично професията на фитнес инструктор е една от най-здравословните, както и сходните - йога инструктор, хореограф и треньор по фитнес. Този тип работни места предлагат положителни емоции от общуването с много хора, креативност и гъвкавост на работния график.


Интересно е твърдението, че сред най-малко стресиращите професии са и рецепционист в клиника, служител в медицинска лаборатория, диетолог, ортодонт или физиотерапевт. За разлика от лекарите и медицинските сестри, те най-често работят в офис среда или в лаборатории с предварително записани часове на съкратен график.

Facebook logo
Бъдете с нас и във