Банкеръ Daily

Общество и политика

Не сме плашили, казвали сме истината

Проф. Тодор Кантарджиев

От повече от 70 дена, десет седмици, Националният оперативен щаб информира обществеността. Винаги посланията ни са били на базата на научен анализ, на информация и консултации с колеги от чужбина. Целта ни е да направим така, че при нас нещата да са по-леки, в сравнение със случилото се в други държави в Европа, които са били и наш пример, и са с по-голям ресурс. Не сме плашили. казвали сме истината според анализа и информацията. Цифрите говорят, че заболелите и починалите са по-малко. Някой ще каже, че не правим изследвания - правим достатъчно на база ресурса ни.”

Така започва проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център за заразни и паразитни болести, редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Той обясни, че заема позиция като най-възрастния член на Оперативния щаб, като човек с опит с  подобни епидемиологични ситуации през годините, като взривовете от бруцелоза в Южна България, антракса по морето, „заплахата от ебола, която не беше нищо в сравнение с коронавируса”.

„Излизат мнения” - продължи проф. Кантаржидев, „че в качеството си на специалисти сме се опитвали да насаждаме страх в обществото и плашейки политиците сме им влияели да взимат панически решения.”

И за да защити Щаба от нападките, проф. Кантарджиев обясни свършеното през последните 10 седмици: още от януари месец, когато са разбрали за ситуацията в Китай, са започнали подготовка според възможностите и квалификацията.

Благодарение на това днес няма екип на Бърза помощ без обучен медицински персонал. Няма болница, в която да не се знаят правилата. Има запас от лекарства и обучени медици.

„Това, което направихме, е благодарение на политическото разбиране, че трябва действията да се предприемат навреме. И  нито мерките бяха драконовски, нито имаше въведен полицейски час и задължителни декларации за излизане от вкъщи…”, обърна внимание проф. Кантарджиев, след което представи данните у нас с Covid-19 за последните 24 часа:

Новооткритите случаи на коронавирусна инфекция са 37 души. С тях общият брой на заразилите се с Covid-19 стават 2175 души.

Направените PCR теста за денонощието са 1161, като вече седмично двама българи от 1000 се изследват, посочи проф. Кантарджиев.

Той добави: „Преди 11 седмица имахме една лаборатория, а днес техният брой е 25, като повечето областни и университетски болници са открили такива центрове за изследвания с PCR тестове.”

Общо извършените тестове са 64480 броя, като вече на сайта на Министерството на здравеопазването има единен информационен портал с актуализирани данни за тестовете. Правят се над 9211 теста на един милион население.

От новооткритите 37 нови случая, в болница са настанени 10 души. Останалите 27 са на домашно лечение, което проф. Кантарджиев подробно обясни какво представлява то: болният е под постоянен контрол и на личния лекар, и на болницата, която го е отпратила да се лекува при домашни условия, като 28 дена е под карантина и след това се следят отрицателните му проби да не отделя вируси.

Данните у нас показват, че около 25% от заразените имат нужда от болнично лечение.

Проф. Кантарджиев обясни по-лекото протичане на болестта с констатацията, до която са достигнали немски изследователи, анализирали заболяването в Германия. Там е регистрирано, че ако заразилият се е спазвал мерките на изолация, по-леко прекарва болестта, в сравнение с онзи, който се е заразил в тълпата и е бил под въздействието на по-голямо количество вируси.

Като цяло най-голяма е заболяемостта в област София – общо 921 случая, следват област Плевен – с 205 случая, област Видин – 179 случая и област Благоевград – със 108 случая. Проф. Кантарджиев посочи, че анализът е представен от аналитичния център на Военномедицинска академия.

В най-засегнатите области има нови случаи и през последното денонощие те са: 23-ма - в София, по двама - в Благоевград, Плевен и Видин. За област Видин проф. Кантарджиев със задоволство коментира ниския брой и припомни при предишни дни случаите със заболели от старческите домове в село Гара Орешец и Кула. Той посочи като положителна стъпка започналите изследвания в старческите и социалните домове в страната, с което, по думите му, навреме ще се ограничи разпространението на заразата.

Онова, което „много плаши” Националният оперативен щаб, е броят на заразените медици. За последното денонощие не бе споменат нов случай на заразен медик с Covid-19, но те продължават да са 11% от всички заразени – или 233-ма души.

За последното денонощие излекуваните са 28 и с тях общият брой на преборилите заболяването става 573 души.

Починалите за последните 24 часа са трима – двама мъже на по 67 години, лекувани в Ямбол, и жена на 76 години, лекувана във Военномедицинска академия в София. Средната възраст на жертвите у нас е 68 години.

Проф. Тодор Кантарджиев цитира изследване на университета в Глазгоу (за което вестник „Банкеръ” писа), че жертвите на коронавирусната инфекция са имали немалко години живот - 13 години (мъжете) и 11 години – (жените).

В международен план ситуацията с Covid-19 е:

Общият брой на заразените е 4586000 души, като само за последното денонощие са регистрирани 64000 нови случа. В Съединените щати новозаразените са 11700 души, в Русия – 10598 души, в Бразилия – над 5000 души, във Великобритания - 3560 души.

В Белгия, страната, сравнима с България и като население, и като начало на разпространение на заразата, има общо 54644 случая с Covid-19.

„За последното денонощие новозаразените в Белгия са 356 души, а при нас са – 37 души.” И проф. Кантарджиев пак повтори: „Защото със седмици по-рано въведохме мерките и те не бяха драконовски. И над 80%  от българските граждани се отнесоха с разбиране”.

В Швеция, страната, забавила се с въвеждането на мерките, новите случаи за последното денонощие са 625. За сравнение в Дания новоконстатираните са 78 случая. В Турция новозаразените са 1708, като с тях общият брой на разболелите се става 146000, починалите са общо 4055 души, като само за последното денонощие има 48 жертви.

В Румъния общият брой на заразените е 16400, като за последното денонощие новите случаи са 190, в Сърбия са регистрирани 64  нови случая и с тях общият брой става 10000 души. В Гърция за денонощието са регистрирали 40 новозаразени, в Босна и Херцеговина – 18 нови случая, в Северна Македония – „нашата кръв”, както я нарече проф. Кантарджиев, новите случаи са 17, като с тях общият брой заразени става 1740 души.

„Никого не плашим” – пак повтори проф. Кантарджиев и завърши с думите:

„Това че ни обвиняват, че насаждаме хипноза и страх, не е вярно и мисля, че народът го вижда. Казвали сме само истината. И истината е следната: добрият сценарий е да използваме добрите си резултати и да разхлабваме мерките, но постепенно, винаги с анализ. Казват ни – работили сме безпланово – но ние знаем за предстоящата седмица кои въпроси ще бъдат обсъждани, кои мерки са предложени за разхлабване и в зависимост от променливостта на броя на случаите какви действия ще се предприемат за отпускане на мерките или за неговото забавяне.

Мисля, че Господ ни е свидетел и народът ни е свидетел, че благодарение на навременните мерки и поемането на голяма политическа отговорност в момента можем да се похвалим с тези резултати. Но не бива да правим така, че на брега на Дунава да се удавим”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във