Банкеръ Daily

Бизнесът пред президента:

Не сме доволни от предложените мерки и компенсации за тока

Президентът Румен Радев проведе работна среща с ръководството на национално представителните работодателски организации в България.

Причината е предложението за ново поскъпване на природния газ с над 14% от началото на следващата година, което ще доведе до нарастване на цената на природния газ до 117 лева за мегаватчас. Дискутира се и дали бизнесът ще работи пълноценно или много предприятия няма да отворят на 1 януари заради скъпия ток. Във вторник работодателите поискаха свикване на КСНС заради цената на електричеството. 

Бизнесът е недоволен от предложените мерки за компенсации и таванът за тях. Затова работодателите искат и среща с министъра на енергетиката и премиера Кирил Петков. Бизнесът алармира и за двуцифрено число на инфлацията, ако не се предложат бързи и ефективни мерки и компенсации. Очаква се да стане ясно дали държавата ще се намеси и по отношение на цената на природния газ. 

"Анализирахме подробно ситуацията, нямаме различия с президента, обсъдихме възможни варианти за реакция. Стигнахме до извода, че най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар чрез възстановяване на част от надвзетите суми във връзка с екстремните цени на тока", каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), след среща при президента с представители на работодателските организации. 

По думите му свръхпечалбата в АЕЦ "Козлодуй", в НЕК и във Фонда за сигурност на язовирната система са достатъчни за компенсиране на всички потребители на свободния пазар - предприятията в промишлеността, училища, детски градини, болници, музеи, театри. 

"Европейската комисия е дала набор от възможности - "сандъче с инструменти", и там е записано изрично, че пряко компенсиране на всички не е държавна помощ, защото, тъй като е за всички, пазарът не се изкривява", посочи той. 

Велев подчерта, че компенсацията трябва да е функция на цената, а да не е фиксирана. 

Представителите на работодателските организации са предложили създаване на експертен консултативен съвет по енергетика. 

"Важно е да се знае, че България има добро решение и може да извлече конкурентни предимства от цялата ситуация. Имаме шанс да се включим в преразпределението на веригите на доставки и да увеличим продажби и заплати с двуцифрено число", подчерта Васил Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във