Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕ СЛУЧИХМЕ НА ВРЕМЕ И ЗА РЕКЛАМА

Да се създаде образ на България, отделен от руската криза - това бе инструкцията на Илиян Василев, изпълнителен директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции, преди началото на Българския инвестиционен форум. След края на двудневната среща стана ясно, че и при най-голямо наше желание днес подобна цел е непостижима. На форума не липсваха и предложения на чуждестранни финансисти да обявим мораториум върху плащанията по външния дълг. От друга страна, оптимизмът на правителството бе силно подкрепен от изявленията на представителя на МВФ за България Питър Стела и на новия директор за нашата страна в Световната банка Андрю Воркинк. Двамата не се усъмниха във възможността през следващите три години да достигнем икономически ръст от 5% годишно. Изглежда, на международните финансови институции не им остава друго освен оптимизма, след като по време на кризата отново ще са най-големите финансови донори на страната ни.


Все пак част от банкерите също бяха оптимистично настроени за възможността да се намерят средства за инвестиционната програма на правителството. Това обаче може да стане само при ясни разчети за възвръщаемостта им. Столичният кмет Стефан Софиянски например заяви, че сигурно ще се наложи събирането на пътни такси, за да се изплати предвидената реконструкция на софийския околовръстен път.


Приватизационните надежди пък бяха попарени от твърденията, че инвеститори ще се намерят, но цените, при които ще се сключват сделките за нашите банки и предприятия, ще са ниски.


В София дойдоха най-вече представители на базирани в Лондон инвестиционни банки. Мнозина от тях не бяха сигурни за своето работно място след решенията за масови уволнения в отделите за зараждащи се пазари на такива институции като Merrill Lynch, ING Barings и Westmerchant LB. За част от присъстващите форумът беше последен шанс да се опитат да се преборят за някоя сделка у нас, като например за Софарма, която да направи добро впечатление на шефовете им. Въпреки това купувачи се намират трудно.


На кръглата маса, около която се събраха инвестиралите вече в България, познатите лица си пожелаха компанията им скоро да се увеличи. Но от тях не се чуха много окуражителни думи. Оплакванията бяха свързани най-вече с непрекъснато променящата се данъчна система, променящото се законодателство, с бюрокрацията, с лошите телекомуникации... Шефът на Мобиком Джон Мънъри изрази безпокойството си, че CableWireles e инвестирала 50 млн. щ. долара, а дружеството, което той управлява, е все още държавна собственост - в Мобиком английската фирма притежава 49 процента. Според Мънъри бъдещето на дружеството след приватизацията на БТК е абсолютно неясно. Сега телекомуникационната ни компания държи 39% от неговите акции и заедно с фирма на Министерството на отбраната, притежаваща 12%, на практика го контролира.


На финала на срещата премиерът Иван Костов увери присъстващите в стабилността на страната ни, като заяви, че въпреки географската ни близост до Косово сме много далеч като политически и икономически феномен от него. Руската криза също няма да има голямо значение за нас поради факта, че едва 6.8% от експорта ни е ориентиран към тази държава. Това, което премиерът не спомена обаче, е опасността от криза в реалния сектор в Западна Европа и Америка, което може да намали нашите продажби на тези пазари. Последните статистически данни, съобщени на форума, показват, че изнасяме стоки за 2.2 млрд. долара, а внасяме за 2.3 млрд. долара.


Чуждестранните банкери убедено твърдяха в дните на срещата, че Русия е затворена страница за тях за неопределено дълъг период от време. България сякаш все още има шанс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във