Банкеръ Daily

Красимив Вълчев:

Не се предвижда цялостно преминаване към онлайн форма на обучение

"Родителите могат да са спокойни, категорично не предвиждаме цялостно преминаване към дистанционна форма на обучение", заяви във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той съобщи, че към момента в страната карантинираните паралелки са едва 4 на 1000, т.е. четири учат в електронна среда, 996 учат в училище. 

„Ако се запазят тези среднодневни стойности, очакваме с натрупване този процент да се покачи максимум до 1%. Да се надяваме, че няма да имаме значително завишаване на общия брой на заразените", заяви просветният министър.

Красимир Вълчев обясни, че според Министерство на здравеопазването праговите стойности, при които ще се дават предписания за преминаване в електронна среда ще бъдат значително по-високи от сегашните. "Такива прагови стойности имаме при сезонните грипни вируси. Всяка година системата излизаше една, две, три седмици в грипна ваканция. Сега няма да има грипна ваканция, ще има преминаване на обучение в електронна среда“, каза още той.

Министърът посочи, че временното затваряне на училища е силно ефективна превантивна мярка за заболяването на по-голям брой ученици. „Когато говорим за прагови стойности, те ще бъдат прилагани на ниво община, на ниво област, но не и за цялата образователна система. Целта ни е максимум присъствено обучение. За да имаме, обаче, максимум присъствено обучение, трябва да се спазва този набор от мерки, които сме препоръчали на училищата, за да можем да се защитим взаимно едни други", подчерта Вълчев.

По отношение на това дали всяко болно дете трябва задължително да бъде тествано за коронавирус, за да я е ясно как трябва да се реагира министърът подчерта, че при симптоми се прави тест.

Относно отпадането на ученици от системата през тази година министърът заяви, че всяка една година в прехода от 6 за 7 клас има около 500 деца, които не продължават обучението си, а в 7 клас броят е 1500 - 2000. "Затова тази година се постарахме да проследим всяко едно дете, което се записва в гимназия. Гласуваме допълнителна помощ както за първи клас, така и за 8 клас, като стимула е, за да включим тези деца в 8 клас, защото някои казват, че не го правят по социални причина", допълни Красимир Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във