Банкеръ Daily

Общество и политика

Не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси

На този етап не се очакват допълнителни ограничения и затваряне на бизнеси заради нарастващите случаи на COVID-19. Това обяви служебният зам.-министър на здравеопазването Александър Златанов. Той подчерта, че страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост и в Европа сме на 20 място. По думите на Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията. "Екипът има много ясен план, който е рамката, но се издават и конкретни заповеди. Няма неяснота", каза той пред БНР.

Според зам.-министъра по-скоро е било грешка или объркване на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев обявеното пред дни пред bTV предстоящо въвеждане на по-строги противоепидемични мерки в София.

Златанов призова отново за самодисциплина и спазване на противоепидемичните мерки: "Спазването на мерките сега е много по-важно, за да не попаднем в червената зона. Или да достигнем до червената зона много по-късно, когато повече хора ще са добили пълен имунитет след ваксинацията, а не да добиват имунитет чрез боледуване. Не е личен избор носенето на маска, личен избор е решението на човека какво ще направи със себе си. Когато това засяга обществото, това вече не е личен избор, а задължение - с оглед на здравето на обществото."

Заместник- министърът посочи, че има завишен интерес към ваксинацията: "Когато българинът види, че опасността е непосредствена, предприема някакви мерки. Разполагаме с ресурси - има достатъчно видове ваксини, има разкрити много пунктове." По думите му, ако едно заведение е с имунизиран персонал 100%, те могат да работят без риск, ако са организирали добре и клиентите им да са ваксинирани, няма да се налага да бъдат затваряни.

"Разработваме един пакет от НЗОК за диагностициране и лечение на леките случаи на COVID-19 извън лечебните заведения от общопрактикуващите лекари", съобщи Златанов и уточни, че вероятно още следващата седмица пакетът ще е завършен, а Здравната каса ще може да го финансира.

Методиката за изплащане на 1000 лева за медиците, работещи с ковид пациенти, е водила до демотивация, а новата методика на здравното министерство е справедлива: "Нека разходваме разумно средствата и да има разлика между тези, които работят 24 часа в тази среда и тези, които работят по-малко".

Зам.-министърът потвърди, че без актуализация на бюджета системата на здравеопазването няма да може да работи спокойно и персоналът да бъде компенсиран със средства за риска, който поема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във