Банкеръ Daily

Общество и политика

Не се очаква конституционна криза, твърди експерт

Бившия конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров заяви, че у нас има „традиция“ Изборният кодекс да се „ремонтира“ преди вот.

В новия състав на Централната избирателна комисия има малко юристи и е възможно да се стигне до хаос на предстоящите избори. Това мнение изрази пред Би Ти Ви докторът по конституционно право Борислав Цеков. 

Според него не се очаква конституционна криза и подобни твърдения са хиперболизирани. „Промените, които внесоха, с въвеждането на изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, е доста съществена поправка, направена в 12 без 1 минута. Машинното гласуване е авантюра и неслучайно никъде в Европа го няма“, допълни той. 

Цеков прогнозира, че най-вероятно машинното гласуване ще бъде отменено след предсрочния вот, защото очаква проблеми със софтуера. 

Бившия конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров заяви, че у нас има „традиция“ Изборният кодекс да се „ремонтира“ преди вот. Според него изборите се печелят с гласове, а не с трикове в процедурите. 

Проф. Киров обясни, че няма срок, в който Конституционният съд да се произнесе по жалбата на ГЕРБ за новите изборни правила. 

Миналата седмица председателят на парламента Ива Митева заяви, че има препоръки на Венецианската комисия, но те са свързани с промяна на изборната система, с промяна на граници на изборни райони.

"Това, което ние направихме, е наистина да облекчим правото на гражданите в чужбина да гласуват. Всички българи са равни пред закона и трябва да имат еднакво избирателно право, и трябва да могат да го упражнят. Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение. В този парламент бяха внесени над 76 законопроекта само в рамките на 3 седмици - това е страшно много", допълни Митева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във