Банкеръ Daily

Общество и политика

Не се обсъжда забрана за излизане на възрастните неваксинирани

"Не се обсъжда въвеждането на забрана за излизане на неваксинираните граждани над 60 години. Зам.-здравният министър имаше предвид, че такава мярка е въведена в друга столица. Това за момента не се обсъжда у нас." Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев по повод изказване на зам.-здравния министър Александър Златанов. "Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени всъщност постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса", каза Донев пред Нова телевизия.

Министърът припомни, че един заразен с делта варианта на коронавируса заразява други 13. За управляващите успех ще бъде, когато това число бъде ограничено под 10. Срокът за отпадане на мерките зависи от двуседмичния брой на заразени на 100 000 души.

"Въвеждането на тези мерки първо гарантира правата и свободата на хората да избират по какъв начин ще се ползват от всички права, така че да гарантират живота и здравето на всички, както и те самите да ползват всички права", посочи вицепремиерът и подчерта, че с въведените мерки заведенията и местата за развлечение могат да работят на 100%, стига да осигурят пълна сигурност.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, Донев обясни, че служителите на държавната администрация, които работят на гише, също са задължени да представят зелен сертификат. По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации, което според министъра било вече направено. "Всяка седмица извършвам мониторинг на служителите в министерството, дали са ваксинирани и преболедували, как се развива ситуацията. Служителите в системата на социалното министерство над 65% са ваксинирани или преболедували", изтъкна той. Според него щом мярката е за всички, то това означава, че тя трябва да важи и за депутатите, но решението трябва да бъде взето от председателя на Народното събрание.

"Кодексът на труда дава възможност да се ползва и платен, и неплатен отпуска. За тази година е въведено в законодателството, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за осигурителен стаж. Така, че служителите, които ще бъдат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При ползване на отпуск, това става чрез договореност между страните. В тази ситуация мисля, че няма работодател, който да не разпише отпуск", отбеляза социалният министър. Той уточни, че работодателят няма право да удържа от заплатите на служителите пари, които е дал за тестове. Те се вписват като разход на фирмата за грижа за служителя. Тези разходи трябва да бъдат поети от работодателя.

"Мярката 60 на 40 е за паднал оборот и от нея най-често се възползват хотелиери и ресторантьори. Тези, чиито оборот е паднал, попадат в тази мярка и могат да я използват. Родителите, които излизат в отпуск, за да гледат децата си, които са в онлайн обучение, могат да подадат заявление към дирекция "Социално подпомагане", каза още министърът.

Следи се наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър са в готовност при нарушаване на доставките да се спре износът на кислород и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса. 

Гълъб Донев сподели, че се е ваксинирал още през март и обмисля да си постави трета доза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във