Банкеръ Weekly

Общество и политика

Не се обсъжда спирането на "Южен поток"

Проектът "Южен поток" няма да бъде прекратен, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев в Брюксел след среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Стойнев добави, че България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода.

Министър Стойнев съобщи, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката, предаде БНР.

Според него представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени.

"Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа", каза Стойнев.

Той е обяснил, че промените са приети само на първо четене, както и че преди второто опозицията може да представи свои предложения и ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят. Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, ще продължат и експертните разговори. Засега, по думите на министъра, комисията няма забележки за наземната част на "Южен поток". Морската, каза Драгомир Стойнев, по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа.

Междувременно шефът на генералния директорат на Еврокомисията по енергетиката Доминик Ристори също обяви, че не се обсъжда въпросът да спиране на проекта за газопровода "Южен поток".

"В момента това не се обсъжда. Сега от значение е да се възстановят политическите условия за необходимото сътрудничество между ЕС и Русия, ние работим в този дух. Всички преговори продължават", заяви пред руски журналисти генералният директор от Еврокомисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във