Банкеръ Daily

Владислав Горанов:

Не се обмисля банкова или данъчна ваканция

Не се обмисля банкова или данъчна ваканция, каза финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Той допълни, че банките сами могат да решат колко да са гъвкави с клиентите си.

Резервът на държавата е малко над 10 милиарда в момента. Ако бизнесът не се държи адекватно към фиска, тези пари няма да стигнат за дълго време, каза Горанов.

Няма промяна в обхвата на заповедта на здравния министър, поясни вицепремиерът Томислав Дончев по повод предложението на проф. Венцислав Мутафчийски за нови мерки снощи.

Ако обаче има опашки пред магазините, новите мерки ще влязат в сила.

От думите на финансовия министър стана ясно, че предложението на БСП за мораториум на битовите сметки в момента не е на дневен ред. Разходът за едни е приход за други, посочи той.

С представители на работодателите се обсъждат мерки, които да облекчат загубите, причинени от ситуацията с коронавируса, каза още Горанов. Част от тях са ликвидна подкрепа през Българската банка за развитие за бизнеси, страдащи от ликвидна криза.

Друга краткосрочна мярка, която ще важи един месец, е финансиране на 60 процента възнаграждението на служителите в бизнеси, които са доказано засегнати от извънредното положение, въведено заради разпространението на заразата. Тази мярка ще важи, когато работодатели са решили, че трябва да освободят свои служители заради въведената забрана за търговска дейност, която ги е засегнала.

Вероятно тези мерки ще бъдат обявени официално утре с повече подробности, каза Горанов.

Той каза още, че в следващите дни и седмици ще се преоценят приоритетите за големи инвестиционни проекти, в тази връзка и модернизацията на въоръжените сили. Горанов отбеляза, че правителството ще се върне към тях след приключване на кризата.

Финансовият министър подчерта, че в България няма град под карантина и отбеляза, че слухове за ограничаване на движението са неверни и разпространението им подлежи на наказателна отговорност.

Владислав Горанов посочи още, че днес се е провела първа среща с представители на парламентарно представените политически партии относно икономически и социални мерки за справяне със ситуацията. Такива ще се провеждат по думите му и в следващите дни.

Според финансовия министър държавата има резерви, но при една сериозна стагнация могат да бъдат изчерпани за разходите на държавата. По думите му при задълбочаване на кризата ще трябва да се гарантират плащанията към МВР, МО и здравеопазването. Горанов добави, че не трябва с лека ръка всички натрупани резерви да бъдат изхарчени за месец-два.

Той добави, че ще бъде предложено удължаване на срока за представяне на годишните финансови отчети до средата на годината, 30 юни.

"Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на едно място", каза още Горанов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че натискът към хранителни магазини е спаднал. От веригите са уверили, че в складовете и в магазините има достатъчно наличности, а празни рафтове е имало заради графика за доставки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във