Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

Не се налагат допълнителни COVID мерки към днешна дата

Към днешна дата не се налага да се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Това заяви в парламента здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

По думите му, оценката за това кога, дали и в какъв размер ще се приложат мерки на национално ниво ще бъде направена, след като бъдат взети под внимание експертните становища. "В момента може да има регионални мерки във Велико Търново и Бургас", допълни Кацаров. Той не се нае с прогноза кога ще е пикът на новата вълна на COVID-19. 

След актуализацията на бюджета ще има достатъчно пари за посрещане на предизвикателствата, категоричен бе Кацаров. 

"Бюджетът е напрегнат. Смятаме, че е възможен за изпълнение и достатъчен, за да посрещнем COVID-вълната, в която вече влязохме. Прогнозата ни беше, че ще влезем по-късно, в есенните месеци, но пандемията ни изпревари", посочи той.

Актуализацията на бюджета е разчетена при вариант, в който страната ни да е два месеца в оранжевата и два месеца в червената зона на заболеваемост, стана ясно по време на заседанието на бюджетната комисия, на която се обсъждат на първо четене трите законопроекта, свързани с обновяването на финансовата рамка. 

Пред депутатите здравният министър Стойчо Кацаров увери, че се прави всичко възможно да не се унищожават ваксини заради изтекъл срок и изрази надежда процесът по ваксинация да се ускори.

"И задържани са доставките, които бяха планирани да пристигнат по рано през тази година. Паралелно с това, част от ваксините са дарени или препродадени и текат процедури за дарение и препродаване на други държави", обясни той.

Около три милиарда лева струват мерките за посрещане на кризата с коронавируса за годината, включително и 50-левовата добавка към пенсиите, допълни зам.-министърът на финансите Виолета Лорер. На въпрос какви са първоначалните разчети за отговор на пандемията догодина, Лорер отговори:

"Това е свързано със Закона за бюджета, което правителството след нас ще подготвя и ще приема".

Депутатите приеха на първо четене промените в бюджета на Здравната каса и продължават работа по промените в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във