Банкеръ Daily

Общество и политика

Не се налага затягане на Covid-мерките в София, обяви кметът Фандъкова

Заразата с коронавирус в София вече се разпространява дифузно, а не по огнища. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Според нея обаче, не се налага затягане на мерките.

„Не се налага затягане на мерките срещу разпространението на епидемията от Covid-19 в столицата”, заяви кметът Йорданка Фандъкова по повод ръста на установените случаи с коронавирус в София. Заразата в града се разпространява дифузно.

„Смятам, че мерките на този етап са достатъчни. За съжаление, разпространява се вирусът. За радост, нямаме много тежки случаи. Разговарях с директора на РЗИ сутринта. Той ме информира, че на този етап, както той се изразява, е дифузен тип заразяването. Няма определени огнища“, добави тя.

Сутринта от Столичната РЗИ коментираха, че разпространението на COVID-19 в София e дифузно, а не клъстерно. Tова показвали новите 60 рекордни случая от новия коронавирус. Не става дума за конкретни огнища, уточняват оттам. За последното денонощие у нас беше белязан рекорд за най-много случаи на COVID-19 за денонощие – 166 от направени 2775 PCR теста.

В София никога не е имало ясно очертано огнищно разпространение на заразата. Най-отчетливото клъстърно разпространение беше през април в кварталите "Факултета" и "Филиповци". За последните дни столицата отчита нарастване и дори рязък скок на броя на случаите.

Според заповедта на РЗИ всички многопрофилни болници в София трябва да са в готовност за прием на пациенти с COVID-19.

Във Варна новите случаи са 8 - сред тях е и служител на общината. В момента там се установяват контактните му лица. Сградата беше затворена за дезинфекция и ще отвори отново в понеделник.

В Кюстендил утре отменят емблематичният Празник на черешата. Причината освен ръст на случаите е и огромният брой берачи на череши от други градове. Опасенията са да не се струпат хора на площада и да се създаде опасност от масово заразяване. Ромската махала остава под карантина.

Освен в столицата, рекорд беше отчетен и в Област Пловдив. Там новозаразените са 13. Между тях са лекар и дъщеря ѝ, както и готвачка от детска градина. Трима от заразените са в болница, останалите са под карантина в домовете си. Случаите са от различни точки на областта и не са свързани. Общото между всички е, че карат леко заболяването. Някои дори безсимптомно.

Стабилно е състоянието на работника, пострадал при срутването на тунел „Железница“. Вчера стана ясно, че той също е заразен. Настанен е в Клиниката по инфекциозни болести на ВМА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във